Учора в адміністрації Президента було підписано Угоду про врегулювання кризи в Україні. Свої підписи під документом поставили глава держави Віктор Янукович та керівники парламентських фракцій Арсеній Яценюк («Батьківщина»), Віталій Кличко («УДАР») та Олег Тягнибок («Свобода»). Засвідчили підписання угоди міністри закордонних справ Німеччини та Польщі Франк-Вальтер Штайнмайєр і Радослав Сікорський, а також керівник Департаменту континентальної Європи МЗС Франції Ерік Фурньє. Російського омбудсмена Володимира Лукіна на церемонії не було. Під час підписання документа також був присутній Голова Верховної Ради Володимир Рибак.

Переговори між владою та опозицією за участі міжнародних посередників тривали всю ніч з четверга на п’ятницю, а вчора вранці адміністрація Президента повідомила про їхнє завершення та назвала час підписання угоди. «Завершились переговори щодо врегулювання політичної кризи в державі за участю Президента України Віктора Януковича, лідерів опозиції, представників Європейського Союзу та Російської Федерації. Сторони дійшли згоди щодо парафування Угоди з врегулювання кризи. Підписання документа очікується о 12.00 в адміністрації Президента України», — йшлося у повідомленні прес-служби глави держави.

Однак близько першої години із заявою виступив тільки Президент Віктор Янукович, в якій він оголосив про кроки, які треба зробити, щоб відновити спокій та уникнути наступних жертв протистояння. «Заявляю про те, що я ініціюю дострокові президентські вибори. Я ініціюю також повернення до Конституції 2004 року з перерозподілом повноважень у бік парламентської республіки. Закликаю до початку процедури формування уряду національної довіри. Як Президент України і гарант Конституції я виконую сьогодні свій обов’язок перед народом, перед Україною і перед Господом Богом в ім’я збереження держави, в ім’я збереження життя людей, в ім’я миру і спокою на нашій землі», — йдеться в заяві глави держави.

Тим часом відкладення підписання зазначеної угоди пояснюється тим, що план врегулювання кризи має бути узгоджений з Майданом. «Цей план повинен бути узгоджений з Майданом і тільки після цього він вступить в силу», — зазначив голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

Крім лідерів опозиційних фракцій, на засіданні Ради Майдану також побували європейські посередники — міністри закордонних справ Франції, Німеччини та Польщі.

Між тим на офіційному сайті Президента з’явився текст Угоди про врегулювання кризи в Україні. Цей документ, по-перше, передбачає, що впродовж 48 годин після підписання угоди буде прийнято та оприлюднено спеціальний закон, який відновить дію Конституції 2004 року та що впродовж 10 днів буде сформовано уряд національної єдності. По-друге, буде негайно розпочато та до вересня 2014 року завершено конституційну реформу, що врівноважуватиме повноваження Президента, уряду та парламенту. По-третє, у грудні 2014 року, одразу після конституційної реформи, відбудуться дострокові вибори Президента. По-четверте, розслідування нещодавніх актів насилля буде проведено під спільним моніторингом влади, опозиції та Ради Європи.

В угоді також зазначається, що влада не запроваджуватиме надзвичайний стан та спільно з опозицією утримаються від застосування силових заходів. Крім того, Верховна Рада України має ухвалити третій закон про звільнення від відповідальності, який поширюватиметься на ті ж правопорушення, що й закон від 17 лютого 2014 року.

«Обидві сторони докладатимуть серйозних зусиль для нормалізації життя в містах і селах шляхом звільнення адміністративних та громадських будівель й розблокування вулиць, скверів і площ. Незаконна зброя має бути здана в органи Міністерства внутрішніх справ України протягом 24 годин з моменту набрання чинності вищезгаданим спеціальним законом», — йдеться в угоді та наголошується, що після зазначеного періоду всі випадки незаконного носіння та зберігання зброї підпадатимуть під чинне законодавство України.

Та хоч за останніми повідомленнями Рада Майдану таки підтримала запропонований план подолання кризи, проте учора зі сцени Майдану безперервно лунали заклики до негайних, впродовж 60 днів, дострокових виборів Президента. Аналогічну заяву також зробив лідер «Правого сектору» Дмитро Ярош. На своїй сторінці у Фейсбуці він назвав заяву Президента «окозамилюванням», котра не містить чітких зобов’язань з проведення дострокових виборів президента та парламенту. Крім того, «Правий сектор» не бачить механізму, який дозволить покарати керівників силових відомств та виконавців злочинних наказів, внаслідок яких було вбито близько сотні українських громадян. «Відтак ми схильні бачити у заяві Януковича чергове окозамилювання. Національна революція триває. І закінчиться вона повним усуненням режиму внутрішньої окупації і здобуттям української національної держави з системою всеохопного національного народовладдя», — йдеться у заяві Д. Яроша.

До слова, про брак довіри до обіцянок Віктора Януковича вчора у Варшаві також говорив глава польського уряду Дональд Туск. «Я був би наївним, якби вірив у добру волю Януковича, але, не виключаю, що це політик, котрий точно усвідомлює, що він є під стіною та не має виходу», — цитує польського прем’єра УНІАН.

Таким чином, очевидно, після багатогодинних переговорів із Президентом лідерам опозиції ще належить переконати власне протестувальників у правильності прийнятого рішення.

Підписання Угоди з врегулювання кризи. 

Фото Андрія МОСІЄНКА  (прес-служба Президента України).