Велику реконструкцію історичної частини Чернігова – Валу обговорила міська архітектурно-містобудівна рада. Її представила молода чернігівська фірма «СІТІ-Проект», яка перемогла в тендері на ці проектні роботи. 

 

– Технічне завдання на проектні роботи узгоджувалося з керівником заповідника «Чернігів стародавній». Ми не могли вийти за межі тих доріжок, які знаходяться на балансі Управління ЖКГ – тому що там земля державного заповідника, питання щодо якої вирішуються виключно за рішеннями Верховної Ради України. Завдання було зробити капітальний ремонт цих доріжок, додати туди освітлення, встановити у достатній кількості зручні лави, відновити фонтан, який там існує вже більше 100 років, але не працює. Також було завдання розмістити на цій території макет Валу – для того, щоб туристи могли краще уявити його в комплексі, – анонсував представлення проекту начальник міського управління ЖКГ Ярослав Куц. 

 

Ознайомив містобудівну раду з результатом роботи проектувальників головний інженер цього проекту в компанії «СІТІ-Проект» Станіслав Мельник. 

 

Оскільки йдеться про капітальний ремонт парку, а не про реконструкцію, передбачається збереження всіх об’єктів на цій території в існуючих звичних рамках. Додаються тільки кілька елементів, які теж будуть виконані в стилістиці «Чернігова стародавнього».

 

Доріжки планується викласти клінкером, а не асфальтом, як є нині. Проведено буде дренаж території задля забезпечення стікання ґрунтових вод. З’явиться велосипедна доріжка. Буде якісне освітлення. Навіть для незрячих планується встановлення макету Валу. Встановлять і контури Любецьких та Лоєвих воріт, що існували у 17 столітті.

 

Міський голова Владислав Атрошенко зауважив, що реконструкція Валу – справа кількох років, але місто після отримання всіх належних погоджень готове розпочати роботи вже цього року.

 

Василь ЧЕПУРНИЙ.

Фото надано автором.

 

м. Чернігів. 

 

Голос України