Цей оберіг створили київські волонтери й передали на Луганщину

Одна випадкова зустріч поклала початок великій спільній справі.

На знімку з архіву: школярі Луганщини з подарунком київських волонтерів.

Восени 2015 року випадок звів керівника волонтерської суспільної організації «Громадянський корпус» Олену Стеценко з українською поетесою Оленою Задорожною. Вони виявилися не тільки тезками, а й близькими по духу людьми. Коли на зустрічі з військовослужбовцями в Станиці Луганській Олена Задорожна читала свої вірші, Олена Стеценко ледь стримувала почуття, викликані поетичними образами. Під кінець зустрічі розговорилися. Стеценко розповіла гості про свій унікальний музей янголів, а коли розходилися, обмінялися номерами телефонів. На той випадок, якщо комусь із них знадобиться допомога. У волонтерів правило таке. Через деякий час Задорожна зателефонувала з Києва: «Олено, у нас для тебе є подарунок».
Тут потрібно дещо пояснити. У Національному музеї літератури України в столиці є одне приміщення, де збираються волонтери, небайдужі кияни й плетуть маскувальні сітки, виготовляють «кікімори» та інші речі для воїнів, які служать у зоні АТО. Довідавшись від Задорожної про існування на Луганщині музею янголів «На крилах», волонтери вирішили сплести маскувальну сітку з величезним янголом і подарувати цьому незвичайному музею.
Олена Стеценко каже, що її важко чимось здивувати, але коли вона побачила янгола, який розкинув свої синьо-блакитні крила на фрагменті маскування, ніби захищаючи наших бійців від біди, то не змогла стримати емоції. Символ сильний — маскувальна сітка, прикрита крильми Божого посланця. Це більше схоже на оберіг.
У березні 2016 року проїздом через Київ Олена завітала в музей і забрала подарунок. Але додому, на Луганщину, не повезла, а взяла з собою на Буковину. У цей час група дітей і жінок з прифронтових регіонів області брала участь у проекті «Буковинська весна», який ініціював «Громадянський корпус». Разом із ними в Західну Україну поїхав і музей янголів. А подарунок київських волонтерів став одним із центральних експонатів.
Вертаючись додому, Олена пішла назустріч керівництву Національного музею літератури й залишила там на певний час колекцію янголів, щоб з нею могли ознайомитися кияни. Уже помічено, що янголи Олени завжди приносять удачу. Під презентацію незвичайної експозиції з Луганщини віддали велику залу, де на тлі янголів почали влаштовувати вечори поезії, літературні зустрічі. Директор музею Галина Сорока, її заступник Раїса Семнікова самі проводили екскурсії, розповідаючи історію кожного янгола. А серед них є унікальні. Чимало зробили також завідувачка відділу науково-освітньої роботи Оксана Твердохліб і провідний науковий співробітник Павлина Дунай, організовуючи презентації, навіть для іноземних гостей. Музей «На крилах» мав величезний успіх. Люди йшли не з порожніми руками, приносили різні зображення янголів. Наприклад, благодійний фонд «Від серця до серця» подарував двадцять янголяток, виготовлених із різних матеріалів. Так колекція поповнилася більш як 100 експонатами. Також кияни принесли багато книг. Тепер Олена Стеценко виношує ідею створити при музеї бібліотеку янголів.
Музей «На крилах» пробув у Києві цілий рік і сьогодні повертається туди, звідки почав свій шлях, — у Кремінну. Але тут він знову «піде в гості» — у дитячий духовний табір на базі оздоровчого комплексу «Мрія» у Кремінському лісі. Це перший такий табір на Луганщині. Ініціатива належить «Громадянському корпусу» і дістала підтримку керівника області Юрія Гарбуза.
А за аналогією янгола на сітці, виготовленого для музею «На крилах», київські волонтери створили ще одного й подарували бійцеві з позивним «Ангел», який захищає Маріуполь.

Павло ВОРОНЦОВ.
Фото надане Оленою Стеценко.

Луганська область.