* Продовольчі товари «відпустили».
* Щоб вони так прибирали і утримували...
* Дякуймо, бо могли б бути вищими.

Доки намагалися подолати нахабний вірус, відбиваючи неждану кібератаку, не згледілись, що тиждень закінчився. А разом з ним і місяць промайнув, квартал добіг кінця, та й за середину року перевалило. Шість місяців як корова язиком! І якщо втрати від неочікуваного зайди на ім’я Petya ще мусимо підрахувати, а вони чималі, хоча мовчать експерти — деякі підсумки можемо сміливо підбивати.
Із 1 липня набула чинності постанова Кабінету Міністрів України про скасування державного регулювання цін на продовольчі товари. У Кабміні прогнозують, що таке рішення спростить процедуру зміни цін залежно від цінових коливань ринку, що дасть змогу виробникам швидше реагувати на зміни кон’юнктури.
Не занурюватимемося глибоко в документ, скажемо лиш, що дія постанови поширюється на граничні торговельні надбавки до оптової ціни виробника на борошно, хліб, макаронні вироби, крупи, цукор, яловичину, свинину і м’ясо птиці, ковбасні вироби варені, молоко, сир, сметану, масло вершкове, олію соняшникову, яйця курячі не вище 15%... Тих, кому важливий повний перелік, відішлемо до документа, нехай вивчають. Очевидно, вже найближчими днями дія постанови уряду відіб’ється на цінниках продуктових магазинів та торговельних мереж.
Коли вже мова зайшла про ціни, то доведеться засмутити поки що киян. Із 1 липня тарифи на утримання будинків та прибудинкових територій, до яких входять витрати на прибирання, обслуговування ліфтів, вивезення сміття, поточні ремонти — підвищуються в півтора-два рази. Як уточнюють у КМДА, підвищення набуло чинності 1 липня 2017 року, а платити за новими тарифами будемо вже з 1 серпня.
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг,  прийняла рішення про збільшення оптово-ринкової ціни на електроенергію з 1 липня на 1,8%. Про це — у постанові регулятора від 23 березня.
Водночас із 1 липня «Нафтогаз України» знизив мінімальні ціни на природний газ для промислових споживачів на 3% порівняно з червнем — із 7430 до 7208 гривень за тис. кубометрів. Максимальні ціни на природний газ будуть також знижені на 2,9% — з 8 250 до 8 008 грн. за тисячу кубометрів. Ціни вказані з урахуванням ПДВ та тарифів на транспортування магістральними та розподільними трубопроводами.
І насамкінець не надто добрі новини для тих, хто користується громадським транспортом. З середини липня в Києві подорожчає проїзд на метро та всі види наземного транспорту — автобус, тролейбус, трамвай та фунікулер. Метро коштуватиме 5 гривень, решта видів транспорту — 4 гривні. Підскочить у ціні й міська електричка.
Усіх незадоволених киян у КМДА заспокоюють: ціни на проїзд могли бути ще вищими, мовляв, економічно обґрунтований тариф становить 6,64 грн. за користування метрополітеном і 6,91 грн. за проїзд у наземному транспорті.
Із цим можна було б погодитися і навіть повірити чиновникам на слово, коли б нарівні з економічним обґрунтуванням тарифів були так само економічно обґрунтованими пенсії та зарплати.

Підсумовував Віктор БОНДАР.