На території Чернігівського онкологічного диспансеру керівники області та міста разом з народними депутатами і лікарями заклали фундамент для лінійного прискорювача. Йдеться про будівництво цілого корпусу під сучасне радіотерапевтичне обладнання.

На знімку: кельма на закладці капсули у головного лікаря Чернігівського обласного онкологічного диспансеру Валерія Зуба.

Фото прес-служби Чернігівської обласної адміністрації.

Як зазначалося на урочистому закладенні капсули під будівництво, орієнтовна вартість лінійного прискорювача сягає 100 мільйонів гривень. Недарма у всій Україні медики мають лише 17 таких комплексів.
Голова Чернігівської обласної державної адміністрації Валерій Куліч зазначив: «Проект справді дорогий, його вартість безпрецедентна для одного об’єкта на Чернігівщині. Приведу до прикладу кілька цифр: у 2015 році всі рівні бюджетів області і держава витратили щонайбільше 60 млн. грн., у 2016-му — 136 млн. грн. на будівництво і придбання обладнання, цього року плануємо вкласти в медицину понад 200 мільйонів».
В обласному онкологічному диспансері щорічно променеву терапію отримують понад 2500 хворих, із яких майже 1900 — дистанційне гамма-терапевтичне лікування. Спеціальне обладнання для цього працює у три зміни, на ньому проводять у середньому 37 сеансів за зміну, тим самим перевищуючи рекомендовані норми. Вік обладнання та значне навантаження становлять низку причин, через які воно потребує заміни.