Офіційно початок жнив на Хмельниччині було заплановано на другу декаду липня. Однак перші покоси в деяких господарствах зробили на кілька днів раніше. Розпочали з озимого ріпаку та ячменю. У Кам’янець-Подільському районі низка невеликих фермерських господарств скосили й обмолотили 400 гектарів ріпаку. Урожайність його виявилася доволі високою — до 26 центнерів з гектара. Для порівняння: торік мали 16—17 центнерів. Аграрії прогнозують, що ці позитивні тенденції збережуться. Загалом в області ріпак збиратимуть із майже 65 тисяч гектарів. Це доволі велика площа, але впоратися з нею сподіваються за два тижні.
Можна припустити, що у господарствах поспішатимуть не тільки через погодні умови й особливість кулястого насіння, котре може висипатися просто в полі. Підганятимуть ще й ціни.

Поки що ріпак тримається на рівні 11 тисяч гривень за тонну. Щоправда, йдеться про торішній урожай. Ті, кому вдалося зберегти цю доволі примхливу культуру, зможуть отримати за неї непогані гроші. Адже торік вартість ріпаку в жнива стартувала з 8—8,5 тисячі гривень за тонну.
Тож не виключено, що і тепер вона може впасти до такого самого рівня. А оскільки обсяги зібраного ріпаку мають бути значно вищими, то, цілком ймовірно, цінова планка може стати ще нижчою.
Зате з озимим ячменем ситуація зовсім інша, як і з ярими культурами, адже нинішнього сезону в господарствах на них не роблять великих ставок. Під час весняної сівби ячменю та пшениці погода була холодною та сухою, тож рослини не мали достатньої сили для росту. Як результат — врожайність очікується дещо нижчою від традиційної. Підтвердили це і перші обмолоти, які провели у Кам’янець-Подільському районі.
Зате у виграші сподіваються бути ті, хто навесні сіяв горох. Кілька попередніх років поспіль у краї спостерігалося різке скорочення його площ. Якщо раніше засівали 25—30 тисяч гектарів, то минулого року обмежились лише п’ятьма тисячами — відмовитися від цієї бобової культури примушувала низька ціна, яка на той час встановилася на аграрному ринку.
Минулорічні невисокі обсяги врожаю розставили все на свої місця: ціни на горох зросли, і рентабельність сягала майже 90 відсотків. Зрівнятися з такими показниками не могла фактично жодна інша культура, тож зацікавлених у вирощуванні гороху стало більше. Нині в Хмельницькій області він дозріває на десяти тисячах гектарів. У господарствах сподіваються, що проблем з його збутом не виникне і закупівельні ціни не підведуть.
А от прогнозувати, яким буде врожай озимої пшениці, поки що не беруться. До збирання цієї культури залишається щонайменше два тижні. Тішить те, що шквали і грози, які подекуди вирували на Хмельниччині, не наробили великої шкоди на полях. Невеликих втрат можуть зазнати хіба що ті господарства, що вирощують соняшник та кукурудзу. На окремих ділянках ці рослини постраждали від граду. Але про масові збитки не йдеться.
Загалом на полях області спостерігається своєрідне кількаденне затишшя перед великою і напруженою роботою. Орендарі добре підготувалися, вклавши у майбутню жнивну кампанію чималі кошти. Вже тепер зрозуміло, що вона буде дорожчою від попередніх. Тож аграріїв турбує те, якими будуть ціни на їх товар. Втрачати свої кошти ніхто не хоче. Але навіть попри те, що врожай на полях уже майже визрів, називати остаточні закупівельні ціни на зернові та інші культури ніхто не поспішає.