На Прикарпатті відкрили підвідний газопровід високого тиску Надвірна—Ланчин. Нову газотранспортну систему зведено у селі Верхній Майдан Надвірнянського району. Будівництво об’єкта тривало майже 12 років, його здавали в експлуатацію поетапно, у дві черги.

 


На урочистий запуск завітав голова ОДА Олег Гончарук (на знімку). Посадовець подякував усім, хто долучився до будівництва газопроводу, передусім місцевій громаді. Тепер завдяки консолідації зусиль та коштів понад три тисячі господарств можуть користуватися газом.
Зведення системи розпочалося ще 2005-го. За два роки було споруджено першу чергу підвідного газопроводу довжиною понад 7 кілометрів і вартістю 5,620 млн. грн. На тому роботи зупинилися. Люди власним коштом провели всі вуличні газопроводи, дворові вводи та внутрішньобудинкові системи, проте газ неможливо було подати через відсутність підвідного газопроводу. Тільки торік на його добудову з Державного фонду регіонального розвитку було виділено 1,5 млн. грн., ще 500 тисяч надав Надвірнянський район. Загальна протяжність газопроводу — понад 13 км, вартість зведення — майже 7 мільйонів гривень. Блакитне паливо отримали чотири села району, де мешкають 25 тисяч осіб.

Фото Миколи МАЦЮКА.