Харків — лідер з реалізації житлових програм в Україні. Такий висновок пролунав під час засідання наглядової ради Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву», в якому взяли участь народні депутати України, представники обласних державних адміністрацій, міські голови міст України, директори регіональних управлінь Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, а також представники Асоціації міст України.

На заході обговорили організаційні питання, а також підбили підсумки роботи Держфонду за останні 25 років. Присутні окреслили перспективи розвитку житлових програм в Україні й розповіли про роботу в цьому напрямі у своїх регіонах.
Місто Харків на засіданні представляв заступник Харківського міського голови — директор Департаменту економіки та комунального майна Михайло Фатєєв. За його словами, усього з 2011 року в Харкові пільговими житловими програмами скористалися 387 родин. Тільки цього року завдяки підтримці міста житлові умови поліпшили 30 родин.
Було відзначено, що Харків є безперечним лідером по розвитку та реалізації житлових програм в Україні. За результатами цієї роботи Харківського міського голову Геннадія Кернеса нагороджено Подякою голови Асоціації міст України за плідну співпрацю з Держфондом сприяння молодіжному житловому будівництву в реалізації міських програм.
На сьогодні у Харкові працює Міська цільова програма молодіжного житлового кредитування, якою можуть скористатися молоді люди віком до 35 років. У рамках цієї програми подружні пари можуть взяти на придбання житла безвідсотковий кредит. Якщо ж у родині є одна чи більше дітей, то 25-50 відсотків тіла кредиту погашається з міського бюджету. Крім того, у Харкові діє Міська цільова програма будівництва (придбання) доступного житла на 2010-2020 роки. Вона складається із трьох напрямків: надання бюджетної підтримки в розмірі 50 відсотків на будівництво житла, кредитування учасників бойових дій у зоні проведення АТО, а також пільгове кредитування з міського бюджету працівників бюджетних установ і комунальних підприємств, науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації. За словами Михайла Фатєєва — це унікальна на сьогодні в Україні програма, яка дає змогу скористатися практично безвідсотковим кредитом терміном до 15 років працівникам бюджетної сфери міста та викладачам харківських вузів.

Харків.