Ранкове засідання
12 липня

Відкриваючи засідання, Голова Верховної Ради Андрій Парубій поінформував, що Рада Європейського Союзу остаточно затвердила Угоду про асоціацію між Україною та ЄС. «Це остання після схвалення в національних парламентах країн Євросоюзу процедура, яка необхідна для того, щоб Угода про асоціацію вступила в дію, — сказав він. — Вона почне діяти на повну потужність з 1 вересня 2017 року». Це був складний і довгий шлях, зауважив глава парламенту, адже робота над документом тривала десять років. Глава парламенту нагадав законотворцям день, коли в сесійній залі повідомили, що угоду не підпишуть, що й стало початком Революції Гідності. «Щиро дякую нашим європейським колегам за віру та підтримку України, дякую народним депутатам, уряду і всьому народу, — наголосив він. — Це наша спільна перемога».

 

 

Олег Мусій, Дмитро Добродомов.


Під час виступів з трибуни Верховної Ради народні обранці здебільшого апелювали до голосування за скасування депутатської недоторканності, яке відбулося напередодні. Наголошували на тому, що інститут недоторканності необхідно ліквідувати як такий. Єгор Соболєв («Самопоміч») зазначив, що в цьому контексті не варто відкладати створення незалежного антикорупційного суду, адже без цього жодне скасування імунітету не має сенсу. Його колега по фракції Олег Березюк закликав не зволікати з ухваленням медичної реформи, адже законопроекти, пов’язані з докорінними змінами в системі охорони здоров’я, детально обговорені на профільному комітеті й готові до розгляду в сесійній залі. Ця реформа може змінити життя українців, стверджує парламентарій. Лунали й заклики дати зелене світло освітній реформі, а також деякі народні депутати звернулися до колег з пропозицією підтримати ідею комплексної освіти для військових. «Ми тримаємо цю тему на пульсі, — заявила Оксана Юринець. — Жодні канікули не зможуть на це вплинути, аж доки не зникне загроза знищення професійної військової освіти».

Також із заявами виступили керівник фракції Радикальної партії Олег Ляшко та представник депутатської групи «Відродження» Антон Яценко. Доки Спеціалізована антикорупційна прокуратура розглядає справи стосовно незаконного збагачення Юрія Луценка, Генерального прокурора варто усунути з посади, наголосив лідер радикалів. А. Яценко висловився за те, щоб у рамках змін до бюджету, за які парламентарії голосуватимуть у четвер, частину коштів направити на медицину. Зокрема, для того, щоб допомогти відправити на лікування за кордон хворих дітей.
Перейшовши до розгляду питань порядку денного, парламентарії ратифікували Угоду між Україною та Європейським поліцейським офісом про оперативне та стратегічне співробітництво. Заступник міністра внутрішніх справ Вадим Троян поінформував, що угода дає нам можливість стратегічного співробітництва та дозволяє створювати міжнародні спільні групи для розслідування кримінальних справ. Під час обговорення народні депутати акцентували увагу, що в законі відсутнє положення про діяльність Державного бюро розслідувань, оскільки його так і не вдалося досі сформувати. Однак необхідну кількість голосів законопроект все-таки набрав — 234 «за».

За скороченою процедурою розглядали зміни до Кримінального процесуального кодексу, пов’язані з ратифікацією третього та четвертого додаткових протоколів до Європейської конвенції про видачу правопорушників. Заступник міністра юстиції Сергій Петухов поінформував: самі протоколи Верховна Рада вже ратифікувала, а запропоновані зміни допоможуть імплементувати положення цього документа в українське правове поле і дозволять запровадити більш сучасні практики в сфері екстрадиції. Хоч і не з першої спроби, народні депутати все ж змогли проголосувати за ці зміни.
Наступним питанням порядку денного був проект змін до деяких законодавчих актів щодо запобігання надмірному тиску на суб’єкти господарювання, заходів державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення. З трибуни цей документ презентував представник фракції «Блоку Петра Порошенка» Олексій Порошенко. За його словами, до роботи над проектом закону, який сприятиме розвитку підприємництва в країні, долучилися представники всіх парламентських фракцій. Більшістю голосів документ взяли за основу.

Після цього народні депутати проголосували за дві постанови з приводу парламентських слухань. Одна із них стосується становища молоді в країні. Відповідно до рішення парламенту в законодавчому органі пропонується провести слухання за темою «Формування та реалізація державної молодіжної політики в умовах децентралізації». Згідно з ухваленою постановою ці слухання відбудуться 15 листопада 2017 року. Другою постановою було схвалено рекомендації парламентських слухань на тему «Про стан та проблеми фінансування освіти й науки в Україні».
Народні депутати мали дебати щодо того, чи варто переривати виступ парламентарія, якщо він не стосується обговорюваної теми. Причиною цього обговорення став черговий виступ Олега Ляшка, який укотре поінформував з трибуни, що проти Генпрокурора відкрито справи щодо незаконного збагачення та неправдивого заповнення е-декларації. Депутати апелювали до норм Регламенту, який забороняє виступати на тему, не пов’язану із заявленою. Обмінявшись думками, народні обранці дійшли згоди, що глава парламенту повинен дотримуватись Регламенту та користуватися своїм правом переривати такі виступи.

Парламентарії не змогли подолати вето Президента на законопроект про внесення змін до закону про військовий обов’язок і військову службу (щодо проходження студентами вищих медичних, фармацевтичних навчальних закладів військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу медичної служби в обов’язковому порядку), тож документ відхилили.
Голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив про вихід із фракції «Блок Петра Порошенка» народного депутата Олега Петренка.


З днем народження вітали народних депутатів Євгена Дейдея і Павла Різаненка.

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua