Пілотний проект, який передбачає повернення на ринок праці безробітних малозабезпечених громадян і переселенців, реалізується у трьох областях України — Харківській, Полтавській і Львівській. У 2017 році на його реалізацію передбачено 20 млн. грн.
— Старий підхід, який передбачає надання соціальної допомоги безробітним, неефективний, бо в людей немає стимулу повертатися на роботу. Необхідно створити такі умови, за яких людина буде зацікавлена повертатися до роботи, соціалізуватися, поліпшувати власне фінансове становище і, відповідно, платити податки, — пояснив суть проекту Андрій Рева.
Він зазначив, що на Харківщині проблема безробіття тісно пов’язана з великою кількістю переселенців. При цьому Харківська область демонструє кращу динаміку зі зниження рівня безробіття.
Проект передбачає три способи працевлаштування малозабезпечених і внутрішньо переміщених осіб: залучення до громадських робіт, працевлаштування на повну зайнятість і надання допомоги для початку підприємницької діяльності.
Брати участь у громадських роботах висловили бажання 146 осіб, 96 із них уже залучено до робіт. Працевлаштування на нові місця обрали 168 осіб, із них 48 уже влаштовано на роботу. Отримати допомогу для початку власної справи виявили бажання 53 особи. Нині затверджено перші п’ять бізнес-планів на загальну суму 275 тис. грн. Ідеться про створення бізнесу в сферах виробництва харчових продуктів, роздрібної торгівлі продуктами і напоями, індивідуальної творчої діяльності.
Гроші на власну справу — до 65 тис. грн. — учасникам програми виділяють не готівкою, а технікою або обладнанням, передбаченим бізнес-планом.
Ця допомога поворотна. Але у випадку, якщо сума податків, що їх платитиме підприємець, перекриє суму допомоги, повертати її не потрібно.
Слід також зазначити, що заробіток, який отримуватимуть учасники програми на громадських роботах чи на постійному місці роботи, не впливатиме на розміри соціальних виплат, які вони одержують як малозабезпечені або внутрішньо переміщені особи.
У Харківській області допомогу малозабезпеченим сім’ям одержують майже 16,5 тис. родин. Торік витрати на допомогу цим громадянам становили 423,4 млн. грн., за п’ять місяців цього року — 203,6 млн. грн. На обліку в службі зайнятості перебувають понад 2 тисячі малозабезпечених осіб.

Харків.