РЕГІОНИ
 
Представники івано-франківських Народної самооборони та Штабу студентського національного спротиву заявили, що не брали участі у погромах та мародерстві приміщень обласних управлінь УМВС, СБУ та прокуратури області, що відбулися ввечері напередодні та вночі на 19 лютого. Таку заяву громадські активісти Тарас Бородач та Наталя Сербин зробили на засіданні безстрокового другого пленарного засідання позачергової 26-ї сесії обласної ради 20 лютого.
Нагадаємо, що після нічних подій 19 лютого працівники Івано-Франківського міського суду просили мітингувальників нічого не ламати і не трощити. Домінуюче студентство серед пікетувальників дослухалося — мирно зайшли і вийшли. До слова, найближчі до суду приміщення прокуратури вдень мали жалюгідне видовище. Поламані меблі, розбиті шибки, перед входом — попелище спалених документів, перелякані працівники.
Менше поталанило управлінню Міндоходів області: денна облога поміркованою студентською молоддю змінилася агресивно налаштованими людьми ввечері. Начальнику податкового відомства Віктору Рахмілю коштувало чималих зусиль, щоб умовити людей не захоплювати приміщення. Агресію заледве спинили депутати обласної ради. Схоже, що начальник відомства залишився ночувати у приміщенні.
Дещо лихоманило і торговельні заклади міста. Можливо, після інформації про те, що активісти заблокували будівельний гіпермаркет «Епіцентр», із певних причин зачинився один із супермаркетів. У деяких магазинах спостерігався продуктовий ажіотаж.
Також в обласному центрі зупинили роботу деякі нічні розважальні клуби, в окремих закладах харчування перестали продавати алкоголь.
Щодо сесії облради: депутати доручили департаменту охорони здоров’я зібрати та узагальнити інформацію про стан здоров’я та місцеперебування в лікарняних закладах Києва та Київської області мешканців області — учасників мирних акцій, яких було госпіталізовано після 20 листопада 2013 року, і до 
1 березня перевезти їх (за згодою) до медичних закладів області. Також доручено департаменту соціальної політики ОДА першочергово розглядати звернення про надання матеріальної допомоги громадянам, які зазнали травм під час проведення мирних акцій протесту. Головному управлінню Державної казначейської служби доручено забезпечувати невідкладне проведення платежів з оплати праці працівників бюджетних установ, розрахунків за продукти харчування, придбання медикаментів та перев’язувальних матеріалів тощо.
Водночас сьогодні прикарпатські обранці 76 голосами «за» проголосували за створення виконавчого комітету області. Наразі ані облрада, ані створена Народна рада, ані ще не визначені члени виконкому не беруть на себе відповідальності за призначення перших осіб силових структур області.
Галина БРУХАЛЬ.
Івано-Франківська область.
Щоб обійшлося без штурму, сторони погодилися на компроміс
У середу вдень євромайданівські акції в обласному центрі були мирні й обмежилися пікетами та перекриттям доріг на незначний час. А вже ввечері на традиційне зібрання прийшли кілька тисяч мітингувальників, серед яких було багато радикально налаштованої молоді в масках, із палицями, битами, металевими прутами та іншими «підручними засобами». Після велелюдної ходи центром міста й пікетування облуправління МВС саме ці молодики, переважно з числа футбольних ультрас і політичних праворадикалів, почали піднімати «градус» протесту до небаченої раніше в Полтаві температури — закликали помстися владі за «вбивства в Києві» та, власне, повторити те, що відбувалося в деяких інших областях.
Вони розгромили офіс обласної організації Партії регіонів, розташований на першому поверсі житлового будинку. При цьому з вікон зірвали ґрати, вибили скло, пошкодили металеві ролети вхідних дверей і ввірвалися всередину. Звідти викинули документи, оргтехніку, деякі меблі, прапори та іншу партійну символіку й одразу почали все те палити просто перед будинком. Щоб стовпи полум’я не перекинулися на житло й дерева, вогнища довелося розтягувати навіть на дорогу. Зрештою, коли натовп почав розходитися, приїхали пожежники й загасили вогонь.
А «заведені» першим погромом протестувальники одразу пішли до адмінбудівлі обласної влади. У заґратовані скляні двері, за якими всередині стояли міліціонери, та у вікна полетіли каміння й петарди. На заклики лідерів полтавського Євромайдану протестувати мирно молодики вже не реагували. В адмінбудівлю влучили також кількома «коктейлями Молотова». Один із них спричинив локальне загорання в кабінеті на першому поверсі, та вогонь загасили досить швидко. «Заспокоювати» нападників вибігли близько сотні міліціонерів у шоломах зі щитами та гумовими кийками. Останні за лічені хвилини відтіснили радикалів і «спостерігачів» до євромайданівського намету, розташованого за кількадесят метрів від згаданої адмінбудівлі. При цьому не обійшлося без штурханини та ударів, у тому числі й палицями та кийками, з обох боків.
За офіційною інформацією відділу зв’язків із громадськістю обласної міліції, п’ятеро правоохоронців отримали «травми різного ступеню тяжкості». Про 7—8 осіб, які в сутичках із міліцією отримали легкі поранення та ушкодження, говорять і представники протестуючої сторони. Після того, як міліціонери зі щитами вишикувалися в шеренгу перед адмінбудівлею, ті самі радикали почали готуватися до її штурму. Попереду намету вони звели невисоку барикаду з дерев’яних щитів та сміттєвих баків. На ту «передову» всі охочі підносили розібрану бруківку та розбиті шматки асфальту, кілька шин уже облили горючою сумішшю. Однак їх усе-таки не запалили.
Після більш як двогодинного стояння із грюканням у залізо, скандуваннями патріотичних і просто образливих гасел з арсеналу футбольних ультрас та закликами «піти в наступ» повпреди Євромайдану все-таки вирушили на переговори з керівниками обласної та міської міліції. Щоб обійшлося без штурму, обидві сторони погодилися на компромісний варіант із відведенням міліціонерів у приміщення ОДА та блокуванням протестувальниками вхідних дверей до нього невеликою барикадою з постійною присутністю біля неї представників самооборони. Ці умови було виконано, тож близько 23-ї години більшість протестувальників розійшлися, на площі перед адмінбудівлею залишалися лише кілька десятків осіб.
Як повідомив власкору «Голосу України» голова обласної організації ВО «Свобода» Роман Чабановський, було досягнуто домовленостей про те, що 20 лютого працівники ОДА не виходитимуть на роботу, її діяльність вважатиметься заблокованою. Водночас речники обласної міліції повідомили про відкриття кримінального провадження «за фактом замаху на захоплення державного приміщення». За таке правопорушення «світить» до трьох років позбавлення волі.
 
Василь НЕЇЖМАК.
Полтава. 
Біля розгромленого офісу Партії регіонів у Полтаві.
Фото автора.
Громлять офіси
У Дніпропетровську здійснено напади на офіси «УДАРу», «Свободи» і Партії регіонів.
Як розповіли в ГУ МВС України в області, близько третьої години ночі прийшло повідомлення про пожежу в офісі політичної партії «УДАР» у будинку №3 по провулку Ушинського. Невідомий розбив скло вхідних дверей і кинув скляну пляшку з легкозаймистою речовиною у фойє двоповерхового нежитлового будинку, що стоїть окремо, в якому розташовано офіси різних приватних підприємств, а також кабінет «УДАРу». У результаті у фойє виникла пожежа. Постраждалих немає, матеріального збитку партії «УДАР» не завдано. Слідчим відділом Кіровського РВ порушено кримінальне виробництво за ч. 2 ст. 194 КК України (навмисне знищення або пошкодження майна).
Уранці надійшло повідомлення про пожежу на другому поверсі семиповерхового будинку по вулиці Шевченка, 37, на третьому поверсі якого розташований офіс ВО «Свобода». З’ясувалося, що пожежа сталася у приміщенні фірми з ремонту оргтехніки. Пошкоджено три квадратні метри площі. Подія зареєстрована, проводиться перевірка.
Того ж ранку стало відомо, що надзвичайна ситуація виникла й у дев’ятиповерховому офісному будинку по проспекту Карла Маркса, 5, де розташована обласна організація Партії регіонів. Зловмисники пошкодили вхідні двері у фойє будинку, кинувши невідомий предмет у шибку.
— Чоловіки, приховуючи обличчя під каптурами, розбили каменем вхідні двері й кинули кілька пляшок із «коктейлем Молотова» у вестибюль, — заявили в облорганізації ПР. — Також екстремісти облили фарбою вхідні двері. Після цього нападники швидко зникли. Пожежу вдалося оперативно загасити. Від підпалу міг постраждати весь будинок. А в ньому перебуває кілька комерційних фірм, банк, а поруч — житловий під’їзд. Цю подію зареєстровано, проводиться перевірка.
Володимир РИБАЛЬЧЕНКО.
Дніпропетровська область.