«На цвинтарі розстріляних ілюзій уже немає місця для могил...»

Василь Симоненко.
 
Від учорашнього ранку протистояння увійшло до ще гарячішої фази, наслідком чого стали десятки вбитих та сотні поранених.
Лідери опозиційних фракцій Віталій Кличко, Олег Тягнибок та Арсеній Яценюк відразу назвали поновлення сутичок на Майдані спланованою провокацією влади проти мирних протестувальників. «Поновлення сутичок на Майдані Незалежності у Києві під час оголошення перемир’я — це спланована провокація влади проти мирних протестувальників. Відомо, що нині в Києві перебувають міністри закордонних справ чужоземних держав, зокрема Франції, Німеччини та Польщі. Мета цієї провокації — продемонструвати світові агресію», — наголосили лідери опозиції та закликали владу «припинити провокації, припинити роздачу зброї та набоїв міліції і найманцям-тітушкам, щоб уникнути подальшого кровопролиття».
Прес-служба Президента також поширила повідомлення, в якому зазначається, що, незважаючи на оголошене перемир’я, використовуючи вогнепальну зброю, радикально налаштовані мітингувальники з Майдану Незалежності 20 лютого 2014 року о 9.00 почали наступ на правоохоронців. «Запевнення опозиційних лідерів щодо необхідності перемир’я і повернення до діалогу виявилися лише маневром для затягування часу та мобілізації, озброєння бойовиків з Майдану Незалежності. Усі спроби влади щодо налагодження діалогу і мирного врегулювання конфлікту бойовиками проігноровано. Вони перейшли в наступ. Діють організованими озброєними групами, використовують вогнепальну зброю, у тому числі снайперські гвинтівки, на ураження», — йдеться у заяві прес-служби. При цьому в прес-службі продовжували наполягати, що «натомість правоохоронці не озброєні і використовують виключно спецзасоби».
І хоча ще о 7-й ранку командир Самооборони Майдану Андрій Парубій на своїй сторінці у Фейсбуці зазначав, що обіцяного штурму не сталося, хоча самооборона була у повній готовності, проте вже після 8-ї ранку в районі Майдану та вулиці Інститутської розпочалося справжнє пекло. Очевидці стверджують, що в цей час групи осіб під прикриттям озброєних силовиків стали закидати Самооборону Майдану займистими сумішами та світло-шумовими гранатами. Після цього самооборонці самі перейшли у наступ та повернули під свій контроль район барикад на вулиці Інститутській і будівлю Жовтневого палацу. І саме в цей час силовики зі снайперських гвинтівок та автоматів Калашникова відкрили по протестувальниках вогонь на ураження. Як повідомив народний депутат Юрій Сиротюк, коли люди підходили до Жовтневого палацу, група осіб у чорній формі без жодних розпізнавальних знаків відкрила вогонь з вогнепальної зброї. «Стріляють снайпери та автоматники. Дуже багато поранених і вбитих», — сказав він.
На той час ми з групою колег перебували в урядовому кварталі на перетині вулиць Інститутської та Шовковичної, тож згодом повз нас у бік Маріїнського парку із вигуками «втікайте, бо йде атака» почали бігти правоохоронці. Невдовзі прилеглі до парламенту квартали спорожніли. Згодом від Верховної Ради підійшли народні депутати Геннадій Москаль та Іван Стойко, тож у розмові з ними пролунало припущення, що цей відступ силовиків спланований — щоб спровокувати Майдан на захоплення Верховної Ради. Однак самооборона лише повернула назад втрачені позиції (у тому числі Український дім та частину вулиці Грушевського) і далі не пішла, тож якщо хтось і розробляв такий план, то він провалився.
А близько 12-ї години почали з’являтися фото- та відеодокази того, що силовики застосовують бойову зброю. Зокрема, журналіст Мустафа Найєм розмістив у себе на Фейсбуці фото снайперів з вулиці Інститутської, тож якихось сумнівів, що розпочався холоднокровний розстріл людей, не залишилося. Підтвердженням того, що снайпери мали намір вбивати людей, є та обставина, що більшість активістів убиті пострілами в шию. Бо інакше вони могли стріляти так, щоб тільки поранити їх. Згодом «Радіо Свобода» оприлюднило й відеокадри журналіста Ігоря Захарченка, на яких видно, як снайпер стріляє з вулиці Інститутської по людях на Майдані. Ще одне відео, оприлюднене в ефірі «Громадського ТВ», свідчить, що силовики просто розстріляли «озброєних» щитами та кийками активістів з автоматів Калашникова.
Нагадаємо, що навіть після цих подій прес-служба Президента продовжувала наполягати, що «правоохоронці не озброєні і використовують виключно спецзасоби». Але якщо стріляли не правоохоронці, тоді хто?
Тож Арсеній Яценюк зі сцени Майдану прямо звернувся до Президента «негайно віддати наказ про арешт керівників силових органів, які віддали наказ стріляти по людях». «Зараз із готелю «Україна» по людях ведуть прицільний вогонь професійні снайпери. Готель знаходиться в підпорядкуванні Державного управління справами адміністрації Президента України. Отож уся відповідальність за це лежить на владі», — сказав він та висловив вимогу негайно забезпечити припинення вогню.
Тим часом почала надходити інформація про вбитих активістів. Зокрема, до 12-ї години біля готелю «Козацький» уже лежали тіла 11 загиблих, ще тіла 10 вбитих знаходилися в готелі «Україна». В усіх — вогнепальні поранення. Також снайпер убив медсестру, ім’я якої поки що невідоме.
Опівдні керівник Самооборони Майдану Андрій Парубій та лідер «Правого сектору» Дмитро Ярош виступили зі спільною заявою, в якій зазначили, що «в разі припинення вогню підрозділами внутрішньо-окупаційного МВС і негайного скасування Верховною Радою диктаторських повноважень Януковича ми докладемо максимум зусиль до припинення кровопролиття і гарантуємо високопосадовцям безпеку». Крім того, «Правий сектор» закликав солдатів та офіцерів внутрішніх військ здаватися у полон. «Ми гарантуємо життя, безпеку і в подальшому свободу всім, без винятку, хто перейде на сторону повсталого народу», — заявив Д. Ярош.
Між тим станом на 13-ту годину в будинку КМДА вже перебувало близько шістдесяти захоплених чи таких, що здалися в полон, правоохоронців. Як повідомив народний депутат Ігор Мірошниченко, вони здалися під гарантії безпеки, тому самооборона дала їм коридор через натовп та охороняє. Щоб не побили.
Член ради ВО «Майдан» Ігор Жданов, звертаючись до хлопців із внутрішніх військ, закликав їх для ідентифікації одягати синьо-жовті стрічки. «Ми гарантуємо вам безпеку», — запевнив він.
Водночас почали з’являтися повідомлення про можливість запровадження надзвичайного стану, припинення руху мостами через Дніпро, відключення інтернету та мобільного зв’язку, однак на момент, коли номер здавався до друку, до цього не дійшло.
Насамкінець хотілося б процитувати вірш Василя Симоненка, рядок із якого винесено в заголовок: 
«Гранітні обеліски, як медузи
Повзли, повзли і вибилися з сил —
На цвинтарі розстріляних ілюзій
Уже немає місця для могил.
Мільярди вір зариті у чорнозем,
Мільярди щасть розвіяні у прах.
Душа горить. Палає лютий розум.
 І ненависть регоче на вітрах.
Коли б усі одурені прозріли,
Коли б усі убиті ожили,
То небо, від прокльонів посіріле,
Напевно б, репнуло 
від сорому й хули.
Тремтіть, убивці! 
Думайте, лакузи!
Життя не наліза на ваш копил.
Ви чуєте? На цвинтарі ілюзій
Уже немає місця для могил! Уже народ - одна суцільна рана,
Уже від крові хижіє земля,
І кожного катюгу і тирана/ Уже чекає зсукана петля.
Розтерзані, зацьковані, убиті
Підводяться і йдуть 
чинити суд,
І їх прокльони, злі й несамовиті,
Впадуть на душі плісняві і ситі,
І загойдають дерева на вітті
Апостолів злочинства і облуд!»
***
Сергій ЛАВРЕНЮК.
Київ, кордони силовиків на вулиці Лютеранській поблизу адміністрації Президента.
 
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
 
Київ, волонтери медслужби несуть пораненого активіста по вул. Інститутській.
 
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.