Закарпатський обласний архів зробив загальнодоступним фонд з даними перепису населення Закарпаття чехословацького періоду (1919—1939 рр.), який було проведено наприкінці 1920-го та початку 1921 року. Дослідити свій родовід або дізнатися більше про мешканців краю, національний склад на початку минулого століття можна у стінах читального залу установи. Про це повідомив директор Державного архіву Закарпатської області Михайло Місюк (на знімку).
До речі, ознайомитися з відомостями про предків також можна з церковних і метричних книг, які зберігаються в архіві. Найстаріші церковні книги датовано початком XVІІІ століття, а найстаріші державні метричні — кінцем XІX. Але найдавніший оригінальний документ, що нині зберігається в обласному архіві, датований 1391 роком. Документи до 1946-го (доки край не став областю України) зберігаються у Береговому. Вони відображають історичне минуле Закарпаття за ті роки, коли воно входило до складу інших держав.
«В обласному архіві зберігається дуже велика колекція королівських грамот ХV—ХVІ століть. Їх відреставровано та переміщено у спеціальні коробки. Це історичне надбання нашого краю, наша гордість, і ми продовжили їх вік», — наголосив М. Місюк.
Залучивши європейські гранти разом із колегами сусідньої Угорщини, працівникам архіву Закарпаття вдалося покращити умови зберігання та доступу до історичних документів, зокрема провести сканування старовинних кадастрових карт.

Фото прес-служби ОДА.