План розвитку Вінниці до 2030 року обговорювали представники влади і громади на форумі «Інтегрований розвиток Вінниці. Бачення. Моделі. Цілі».
Вінниця — одне з чотирьох міст держави, де втілюють проект «Інтегрований розвиток міст України» за підтримки німецької урядової компанії (GІZ). Його мета — посилення повноважень органів місцевого самоврядування та їх інституційної спроможності в рамках подальшої децентралізації. Проектом передбачено створення Концепції інтегрованого розвитку міста.
— Щоб зрозуміти, яким буде наше рідне місто через 20—50 років, важливо сформувати план дій його розвитку, — зазначив під час заходу міський голова Вінниці Сергій Моргунов. — Документ має бути такий, щоб на нього не впливали жодні політичні катаклізми. Під час формування сильної громади важлива участь її активних представників, особливо молоді.
Як уточнив Сергій Моргунов, децентралізація зміцнила фінансові можливості міської територіальної громади, тепер важливо визначитися з найбільш ефективним витрачанням коштів. Мешканці міста зобов’язані знати, що буде зроблено для поліпшення їхніх умов життя найближчими десятиліттями. «Мати перспективний план розвитку території на 30—40 років наперед — це практика найбільш успішних міст Європи, — каже міський голова Вінниці. — Нам треба брати з них приклад».
За словами першого заступника голови Вінницької облдержадміністрації Андрія Гижка, Вінниця є локомотивом для районів області, поштовхом для переорієнтування деяких пріоритетів. Він навів приклад, як із створенням 20 років тому потужного україно-австрійського підприємства з переробки ягід та фруктів у районах почали закладати нові сади та ягідники.
— Утім, неправильно говорити тільки про економіку, — наголосив Андрій Гижко. — Треба вести мову про гармонійний розвиток міста, що включає в себе питання екології, транспорту тощо. Дуже важливим є залучення іноземних експертів та широких верств громадськості. Саме такий підхід демонструє нинішній форум.
— Кожен бачить розвиток міста по-своєму, має думку, яка може заперечувати інші, і в цьому немає нічого особливого, — наголосив заступник директора проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні» Андрій Зуєв. — Тому на таких заходах треба знаходити компроміс. Зробити це можливо тільки під час обговорення проблеми, її оцінки з різних точок зору. Запорукою успіху є активний діалог влади і громади.
Учасники форуму працювали в тематичних робочих групах економіки; освіти і науки; культури, спорту, дозвілля, туризму; охорони здоров’я і соціальної сфери; технічної інфраструктури і охорони навколишнього середовища; транспорту і мобільності; міського середовища. Це вже друге зібрання представників влади і громади з визначення перспектив розвитку міста. Перший форум відбувся торік.

Вінниця.