Президент Польщі відреагував на заклики громадянського суспільства щодо накладення вето на закони стосовно регулювання діяльності судової гілки влади, ухвалені парламентською більшістю.

Його відповідь прозвучала вчора вранці. На спеціально скликаному брифінгу Анджей Дуда на скандоване понад тиждень тисячами маніфестантів у різних регіонах країни «тричі вето» оголосив своє «двічі вето».

 

Президент вирішив повернути в парламент без його підпису (юридичною мовою — наклав вето) два ухвалені Сеймом й затверджені Сенатом взаємопов’язані закони, що стосуються Вищої ради судочинства та Верховного Суду Республіки Польща. Аргументуючи своє рішення, глава держави наголосив, що в польській правовій традиції ніколи не було такого, щоб «генеральний прокурор у якийсь спосіб міг втручатися у роботу Верховного суду як інституції, не говорячи про суддів». Президент, якому закон дає на розгляд представлених на підпис законів три тижні, наголосив, що прийняв це рішення «швидко й без зволікань» з огляду на зростаючий неспокій та поглиблення поділу в суспільстві.


Нагадаємо, що хвиля виступів проти ухвалених парламентською більшістю законів, спрямованих на зміну судоустрою, розпочалась понад тиждень тому. На маніфестації на захист незалежності судів вийшли люди не лише у великих містах країни, а й у містечках. Характерно, що в останні дні ці багатолюдні заходи, які в день піка (п’ятниця) відбулися у понад 140 населених пунктах країни, не зменшували, а розширювали свою географію. Акції «3 х вето» проходили також під польськими дипломатичними представництвами в різних країнах світу, зокрема, в Лондоні, Брюсселі, Парижі, Копенгагені. Їх учасниками були поляки, які тимчасово чи на постійній основі проживають там.


Збираючись під приміщеннями судів: у Варшаві — під будівлею Верховного суду, а в регіонах — під судами загальної юрисдикції, люди запалювали свічки і лампадки у рамках акції «Ланцюг світла», скандуючи (звертаючись до президента країни) «тричі вето», та викладали цей заклик із лампадок. Останніми днями, повідомляючи про продовження акцій до оголошення рішення гаранта конституції, організатори, які представляють громадянське суспільство, чітко заявляли і забезпечували дотримання трьох головних принципів маніфестацій: єдине гасло — «тричі вето», понадпартійний характер (без партійних логотипів і прапорів) та відсутність будь-яких образливих формулювань у промовах і скандуваннях на адресу правлячої партії та опозиції, заклики до широкого суспільного діалогу щодо справжнього реформування системи правосуддя. Глас волаючого почуто.


У своїй заяві А. Дуда висловив уболівання, що проект закону про Верховний суд перед його розглядом у парламенті не був представлений президентові, а отже, він, як і інші зацікавлені суб’єкти, не зміг провести консультацій щодо положень пропонованих змін. Закликавши до мудрості та розважливості як правлячу більшість, так і опозиційні сили, президент заявив, що бере ініціативу реформування правосуддя у свої руки. Користуючись правом президентської ініціативи, упродовж найближчих двох місяців глава держави проведе широкі консультації та підготує і винесе на розгляд парламенту такі проекти змін, які відповідатимуть польській правовій традиції та не суперечитимуть Конституції і водночас «забезпечать всім громадянам почуття безпеки та справедливості».

Варшава.