У комітетах Верховної Ради


Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд та голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко взяли участь у зустрічі зі спеціальним представником Державного департаменту США з питань України Куртом Волкером.


Спецпредставник Державного департаменту, який щойно повернувся із зони збройного конфлікту на Донбасі, поділився своїми враженнями від поїздки: страшний конфлікт у гарячій фазі, а не заморожений, як це сприймають на Заході.

 

Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд, спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер, голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко, член Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олексій Рябчин, Посол США в Україні Марі Йованович.

Фото Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.

Інфраструктура зруйнована, місія ОБСЄ не має доступу до непідконтрольної Україні території, режим припинення вогню постійно порушується. Він також повідомив, що за результатами цієї поїздки західні партнери визначатимуть подальші кроки з метою мирного врегулювання ситуації.


Г. Гопко наголосила на необхідності посилення санкцій проти Російської Федерації та збереження єдності й консолідованої позиції США та ЄС у цьому питанні. Оскільки Росія розуміє лише силу, Україні та її західним союзникам потрібно, крім санкцій, мати в арсеналі засобів тиску й інші ефективні інструменти, зазначила вона.


Своєю чергою, К. Волкер акцентував увагу на необхідності підтримання людей, які проживають на тимчасово окупованих територіях, щоб вони знали, що є важливими для України.


У зустрічі також узяв участь народний депутат України Олексій Рябчин, виходець із Донбасу.


Потрібно створити єдиний координаційний центр для звільнення заручників


Україна має створити єдиний координаційний центр з питань визволення своїх громадян, незаконно ув’язнених в Росії та на тимчасово окупованій території Криму й окремих районів Донбасу, а також надати їм спеціальний статус та соціальну підтримку. Таким був лейтмотив зустрічі представників різних органів влади, правозахисних організацій та родин політв’язнів Кремля, що відбулася в Комітеті у закордонних справах під головуванням голови Комітету у закордонних справах Ганни Гопко.


У зустрічі взяли участь заступник глави адміністрації Президента України Ростислав Павленко, перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова, перший заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та ВПО Юсуф Куркчі, заступник міністра соціальної політики Наталія Федорович, представники МЗС, СБУ, Української Гельсінської спілки з прав людини, Центру громадянських свобод, Об’єднання родичів політв’язнів Кремля, інших установ та організацій.


Учасники зустрічі висловили переконання, що для більш ефективної боротьби за звільнення українців, незаконно утримуваних у Криму, в тимчасово окупованих районах Донбасу та в Росії, потрібно створити міжвідомчий координаційний центр, а також прийняти спеціальний закон про статус таких в’язнів. На думку учасників обговорення, таким законом може бути нещодавно внесений Мустафою Джемілєвим законопроект № 6700, за умови його доопрацювання.


«У будь-якому разі закон, який посилить наші міжнародно-правові позиції у справі визволення наших громадян, а також дозволить виплачувати соціальну допомогу їхнім родинам, потрібно прийняти одразу після парламентських канікул», — заявила, виступаючи на зустрічі, Ганна Гопко. «Правозахисники, представники міністерств, парламенту і адміністрації Президента мають домовитися про узгоджений текст такого документа, і запустити цей механізм якнайшвидше», — підсумувала голова комітету.


Під час зустрічі координатор Об’єднання родичів політв’язнів Кремля Ігор Котелянець передав Ростиславу Павленку листа родичів політв’язнів до Президента України Петра Порошенка із закликом про зустріч і тісну координацію дій у справі визволення українських громадян.


Держава має сприяти молодим сім’ям


Протягом шостої сесії Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму працював над удосконаленням законодавчого забезпечення державної політики сприяння становленню інституту сім’ї, національно-патріотичного виховання, державної політики у сфері фізичної культури і спорту.


За період цієї сесії проведено 14 засідань комітету, на яких було розглянуто 80 питань, внесено до Верховної Ради України висновки щодо розгляду 23 законопроектів, стосовно яких комітет визначено головним.


Зокрема, запропоновано розглянути у другому читанні та прийняти в цілому три законопроекти, прийняти за основу вісім законопроектів, прийняти за основу та в цілому один законопроект, врахувати три законопроекти при розгляді у другому читанні іншого законопроекту або внесенні комітетом доопрацьованого законопроекту, направити на доопрацювання суб’єкту законодавчої ініціативи один законопроект, відхилити три законопроекти.

Запропоновано також прийняти за основу та в цілому п’ять постанов Верховної Ради України.


Надіслано 12 попередніх висновків на законопроекти до головних комітетів.


Прийнято в цілому і підписано Президентом України шість законів України.


Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.