У Чернівецькій області, дороги гірських районів якої перетворилися на напрямки через часті екологічні лиха, владне безгрошів’я і непорядність дорожників, діти бігають за асфальтоукладальниками, як колись — за першими автомобілями.

 


Поява такої техніки є значною подією і для дорослих, котрі довгі роки потерпають від сумної логістики, не маючи змоги оперативно поїхати в обласний центр на базар, відвезти хворого в лікарню тощо. Через розбиті дороги до унікальних екологічно чистих карпатських сіл і містечок не доїжджає грошовитий іноземний і рідний український турист. Через бездоріжжя старателі-закупівельники з інших регіонів скуповують у місцевих селян за безцінь унікальне молоко на карпатському різнотрав’ї і не менш здорове м’ясо свиней та ВРХ.


Нарешті Бог благословив будівельну компанію ТОВ «Дор-Лідер», яка виграла тендер на дорожні роботи на відтинках доріг між селами Мариничі, Хорови та Підзахаричі. Вона виконує капітальний ремонт дорожнього полотна та берегоукріплювальні роботи. Шкода лише, що справжнє щастя їхати новенькою гірською дорогою, спостерігаючи гірські пейзажі під шум гірської річки, місцеві водії відчуватимуть лише на відтинку у два кілометри. На більше, схоже, грошей не вистачило.


Від села Підзахаричі, відомого на всю Україну сувенірною продукцією, бринзою і гуслянкою, Путильський райавтодор обмежився звичним ямковим ремонтом — унікальним винаходом українських дорожників. Це коли кидаєш в ямку 10 лопат асфальту, а неподалік, як у казці, моментально виростає будинок керівника автодору. У Карпатах ямковий ремонт не тільки божевільно вигідний, а й безпечний, бо через норовисті річки і масові вирубки лісів перший же дощ може змити всі сліди. Ніхто, навіть військовий прокурор Матіос, який родом із сусідніх Розтоків, після цього нічого на дорозі не накопає. От і тепер дорожники рапортують, що ямковий ремонт уже завершено в повному обсязі у селах Киселиці і Дихтинець. Понад те, вони наголошують, що від тих же Підзахаричів до Усть-Путили ямковий ремонт здійснено вже повторно.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.