Депутати Житомирської облради проголосували на сесії 27 липня за недовіру керівництву головного управління Держгеокадастру в області. Те, що назріває конфлікт, видно було від самого початку: перед адмінбудівлею стояли пікетувальники (на знімку). Плакати засвідчували, що селян сюди привело одне з найгостріших на цей час питань — земля.

Фото з сайту vgolos.zt.ua

Жителі села Кодня Житомирського району розповіли, що в 2015 році сільська рада зібрала громадян і пояснила, що для користування землею вони мають виготовити документацію, після чого багато землекористувачів подали документи на приватизацію. Не всі, бо частина не знайшла фінансової можливості, але ділянки використовують і сплачують за них земельний податок.
З трибуни сесійної зали, куди запросили протестувальників, представник Коднянської громади Сергій Бойчук розповів, що частина документів, поданих у 2015 році, досі «в роботі», бо процес з різних причин гальмується. Терпець у людей урвався, коли довідалися, що вже є накази на виділення землі, і ці нові власники не з Кодні, а з усієї області та країни. «Вони на початку червня подали заяви і 16 червня вже отримали дозволи без повідомлення і погодження сільради. 19 липня ці ділянки вже отримали кадастрові номери. Зрозуміло, що та земля, яку ми обробляємо роками, опиниться в руках якогось великого хазяїна», — переконаний Сергій Бойчук. Ще одна версія селян: ділянки потраплять до рук третіх осіб з метою перепродажу.
«Схоже відбувалося в інших районах, тепер дісталися до Житомирського, де трішечки менш родючі землі. Така ситуація сьогодні в селах Кодня, Вереси, Глибочиця. Страшне відбувається з нашим Держгеокадастром. Скільки це триватиме? У людей цинічно забирають землю. З Вересів 5 липня приймають документи під описом 250 гектарів, запевняють, що все оформлять. Але 20 липня приходить відповідь, що документи втрачені. Або починають шукати: неправильно кома, неправильно цифра тощо. До кого ми можемо звернутися? В СБУ, прокуратуру? Нехай займаються», — не приховував емоцій депутат Руслан Павлюк.
Також депутати проголосували за тимчасове зупинення видачі землі в окремих населених пунктах Житомирського і Малинського районів. Таку пропозицію підтримало 50 депутатів з 62, присутніх на сесії. Крім того, депутати створили комісію, яка займатиметься перевіркою рішень, які ухвалювалися Держгеокадастром. «За» — 60 голосів.
«Не можемо сказати, що ми задоволені. Процес триває, ми будемо задоволені тільки тоді, коли матимемо право власності на ділянки, на які ми подали заявки в 2015 році, й протягом двох років не можемо ніяк отримати на них документи. А поки що боротьба триває», — сказав представник громади села Кодня Сергій Бойчук.
«Жодних юридичних наслідків рішення про недовіру не матиме. Проте це буде для Кабінету Міністрів, керівництва Держгеокадастру України підставою звернути увагу і ухвалити відповідне управлінське рішення щодо керівників, які сьогодні працюють. Думаю, Держгеокадастр має зробити перевірку і тоді зважити, мають депутати підстави для прийняття такого рішення чи не мають. Але нашу позицію, депутатів і представників громадськості, які були на сесії, вони мають почути», — зазначив голова облради Володимир Ширма, коментуючи підсумки сесії.