Госпітальні округи Кіровоградщини: Кропивницький, Олександрійський і чомусь... Західний

 

Уряд розпорядженням від 12 липня 2017 року затвердив перелік, склад та межі госпітальних округів Кіровоградської області. Відповідно до документа вона матиме три медичні округи — Західний, Кропивницький та Олександрійський (на схемі). З цього приводу особливих нарікань у населення поки що немає. Хоч і не зовсім зрозумілим є підхід «теоретиків» створення госпітальних округів на Кіровоградщині, які несподівано обрали чомусь саме мінімальний варіант їхньої кількості — не п’ять, чи більше, як прогнозувалося раніше під час обговорення «добровільного» об’єднання в госпітальні округи, а саме три. Тим паче що кожен з цих округів вдвічі (Західний, з населенням в 248,3 тис. чол. та Олександрійський, 235,9 тис. чол.) і навіть в чотири рази (Кропивницький, 486,4 тис. чол.) перевищує визначені нормативи.

 

 

Є й інші запитання, з першого погляду — не настільки важливі. Чому, наприклад, назви двох округів вибрані за найменуванням їхнього центру, а ще один — за географічним принципом? До того ж у попередніх планах нині Західний округ значився як Добровеличківський.


Поінформовані фахівці галузі стверджують, що нібито деякі чиновники та функціонери проти того, щоб центр госпітального округу розмістився саме в Добровеличківці, хоч це було б абсолютно логічним і законним за всіма критеріями, виписаними в «Порядку створення госпітальних округів», затвердженому урядовою постановою від 30 листопада 2016 р.,       № 932. У його п.3, зокрема, зазначається: «Госпітальні округи створюються з метою організації мережі закладів охорони здоров’я у спосіб, що дасть змогу забезпечити: гарантований своєчасний доступ населенню до послуг вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги належної якості; ефективне використання бюджетних коштів, що спрямовуються на забезпечення фінансування вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги; створення умов для підготовки закладів охорони здоров’я, що надають вторинну (спеціалізовану) медичну допомогу, до функціонування в умовах управлінської та фінансової автономії та надання медичної допомоги в межах договорів про медичне обслуговування населення з головним розпорядником бюджетних коштів».


Передбачено Порядком і критерії, керуючись якими, створюються госпітальні округи. Зокрема, у розділі «Процедура визначення складу, меж та зони обслуговування госпітального округу» Центром госпітального округу визначається населений пункт, як правило, місто з населенням понад 40 тис. осіб, в якому розміщена багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування другого рівня. Центром госпітального округу може бути населений пункт, що географічно є найближчим до центру округу, де розташована багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування».


І ще один важливий момент: «Зона обслуговування госпітального округу визначається своєчасністю прибуття до багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування, що не повинно перевищувати 60 хвилин, та повинна бути еквівалентна радіусу зони обслуговування 60 кілометрів за умови наявності доріг з твердим покриттям. Зона обслуговування може бути меншою за відсутності шляхів сполучення чи особливостей рельєфу, які суттєво ускладнюють комунікації (річки без мостів, гори)».


Передбачається також, що «якщо за межами зон обслуговування госпітальних округів, визначених відповідно до пункту 15 цього Порядку, проживає понад 120 тис. жителів, то на таких територіях створюється госпітальний округ навколо населеного пункту, де розташована багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування першого рівня, як правило, в центрі такого округу». І, нарешті, «межі госпітальних округів повинні проходити, як правило, посередині між центрами госпітальних округів».


Усім цим критеріям на території новоствореного Західного округу відповідає лише один населений пункт — місто Добровеличківка. То чому ж одразу не назвали Західний госпітальний округ Добровеличківським, як те зробили з Кропивницьким чи Олександрійським? Чи, може, всупереч виписаним критеріям і нормативним вимогам, передбачається якийсь інший варіант? Тоді про це мають знати люди, яким із цим жити.


Відповідей на запитання поки що немає. Отож — чекаємо!

Кіровоградська область.

До речі

Добровеличківська ЦРЛ (лікарня інтенсивного лікування І рівня) протягом кількох останніх років за всіма показниками посідає перші місця в рейтингу всіх подібних лікувальних закладів області. За 2013 рік — ІІ рейтингове місце, 2014-й — ІІІ, 2015-й — І, 2016-й — І, за І півріччя 2017-го —    І рейтингове місце в області.


З метою поліпшення матеріально-технічної бази та забезпечення якісного харчування хворих, із дотриманням вимог чинного законодавства, в Добровеличківській ЦРЛ додатково залучено: 2011 року — 266 тис. грн., 2012-го — 362, 2013-го — 515, 2014-го — 619, 2015-го — 714, 2016 року — 771 тис. грн.