За півтора десятка кілометрів від Одеси, поруч із Сухим Лиманом і з безмежним морським простором, затишно розташувалося гарне місто Чорноморськ (донедавна Іллічівськ).
Хутір Іллічівський з’явився 1924-го, коли злилися невеликі Бугові хутори (від імені Андрія Буга — одного з перших поселенців на лимані).

У 1940-х розпочато будівництво суднобудівного заводу, що автоматично зумовило появу селища суднобудівників.
У 1958-му збудовано морський торговельний порт, що дав значний поштовх розвитку Іллічівська, що у 1973 році був уже не селищем, а справжнім містом. Яке нині є одним із найпопулярніших курортів країни.
Через молодість Чорноморськ не може похвалитися столітніми соборами та іншими історичними пам’ятками. Сюди приїжджають за ласкавим морем, яскравим сонцем і чистим повітрям. Цього добра гості міста отримають вдосталь. Причому, що цікаво, навіть незважаючи на гігантський морський порт (його називають найбільшим в Україні), екологія в Чорноморську напрочуд гарна.
Можливо, через велику смугу зелені, що відокремлює портову зону (переважно розташовану на Сухому лимані) від житлових кварталів.

Більшість курортників поринають у теплі води Чорного моря на центральному міському пляжі, який у 2011-му відзначено Блакитним прапором і який має міжнародний сертифікат екологічної якості (кажуть — єдиний в Україні).
Смуга пляжів Чорноморська розтягнулася на 12 кілометрів, з одного боку вона впирається у порт, з другого — доходить до піскових володінь Грибівки та Санжійки.
Море чисте, медузи не часті гості, дно знижується плавно, але все-таки трохи швидше, ніж у Кароліно-Бугазі чи Затоці.
Саме на пляжах, що й не дивно, більшість відпочивальників проведуть практично весь свій відпускний час.
Смарагдові хвилі, скутери, «банани», пляжний волейбол, дискотеки, морська риболовля та інші нехитрі розваги.

Також обов’язково знайдіть час прогулятися містом. Тим паче, що одна з цікавинок Чорноморська розташована неподалік володінь Посейдона. Це Приморський парк — улюблена зелена зона і місцевих, і курортників. Парк, відкритий ще в 50-х роках XX століття, потішить своїх гостей витонченою колонадою, тінистими алеями, прохолодними фонтанами, лавками, що закликають дати відпочинок натрудженим ногам, сувенірними точками, тирами, дитячими машинками і навіть атракціонами віртуальної реальності. Плюс новинкою — сходами (на знімку) на кшталт Потьомкінських у Південній Пальмірі.
Розкинувся парк терасами над морем і може похвалитися цікавими деревами, наприклад рідкісною кримською сосною, що наповнює повітря запашним хвойним ароматом.
Приморський, до речі, не єдина зелена оаза Чорноморська. Адже є ще центральний Молодіжний, цікавий різноманітними скульптурами. І невеликий зелений острівець біля центральних воріт порту на вул. Праці.
А скільки тут фонтанів! Улюблене місце ігор малечі — «Русалонька» біля готелю «Моряк», безліч водограїв на вулиці Праці та у Приморському парку. Їхній плескіт супроводжуватиме вас майже по всьому місту. Не забудьте відвідати неординарний Музей образотворчого мистецтва ім. О. Білого (вул. Паркова, 8). Він виник після того, як колекціонер Олександр Білий подарував місту багату колекцію порцеляни та фаянсу.
На жаль, на порт та маяк подивитися зблизька не вийде. Проходу немає. Щоправда, кажуть, місцеві можуть показати кілька місць, звідки відкриваються гарні краєвиди на портове царство. До маяка, якщо вірити чуткам, можна пройти берегом, якщо не звертати уваги на таблички із заборонами. Але тут уже — на свій страх і ризик.
І якщо ви цінуєте дорогий відпускний час, то не заходьте на вулицю Транспортну, що проходить повз головний вхід у порт. Ця артерія прокладена навколо половини Чорноморська, оминаючи портові приміщення, і пролягає так, що у вас не буде жодної можливості повернути до центру міста. Тільки вперед — повз собак і сірі будинки промзони або назад до входу в порт. І так до чималого якоря на вул. Промисловій. А від нього до центру не менш як 40 хвилин пішки.
Дати притулок відпочивальникам у Чорноморську завжди готові в міських квартирах, на базах відпочинку, переважно це будівлі часів Союзу, міні-готелях, або «куренях»-елінгах, незважаючи на загадкову назву, це звичайні надбудови над сараями для човнів.
Є також кілька ринків і пристойних розмірів маркетів, та через те, що курортників у сезон вистачає, у магазинах не рідкість величенькі черги та дефіцит деяких товарів. Вистачає і різноманітних кафе, ресторанів, барів і фаст-фудів.
Місто приємне. Шурхіт дерев у парках, струмені фонтанів, довжелезний пляж, чисті вулиці. А кому не вистачає розваг — гайда на маршрутку і за півгодини ви в Одесі.
Утім, можна обійтися й без частих поїздок до Південної Пальміри. Адже Чорноморськ з кожним роком стає дедалі незалежнішим і привабливішим курортним центром України.

Юрій ПЕРЕБАЄВ.
Фото автора.