Представники комісії Івано-Франківської обласної ради з питань екології та раціонального природокористування ознайомилися з перебігом реконструкції чергового енергоблока ДТЕК Бурштинська ТЕС (на знімку)

А продовжили роботу в залі засідань Галицької районної ради. Депутати, керівництво області та району обговорювали питання діяльності станції та її вплив на довкілля регіону. Присутні ознайомилися з інформацією про стан і перспективи зменшення антропогенного навантаження ТЕС на атмосферне повітря області, а також перспективи використання золошлакових матеріалів в Україні. Зокрема, йшлося про дотримання контролю якості атмосферного повітря у зоні впливу підприємства, зменшення обсягів викидів забруднюючих речовин, реалізацію підприємством соціальних та інвестиційних проектів у районі та області.
Зменшити шкідливі викиди в атмосферу у сім разів з нинішніх 360 міліграмів на кубічний метр до європейського показника — 50 міліграмів, — таке завдання сьогодні стоїть перед технічним персоналом станції. Голова комісії Андрій Левкович наголосив, що слід акцентувати увагу не тільки на наслідках шкідливого впливу підприємства, а й на майбутніх інвестиціях у природоохоронні заходи, зосередившись на реалізації проектів з реконструкції пилоочисного обладнання та електрофільтрів енергоблоків теплоелектростанцій, що, зрештою, дасть змогу скоротити викиди шкідливих речовин у довкілля.
Сьогодні на Бурштинській ТЕС уже проведено реконструкцію на двох енергоблоках. Тривають завершальні роботи щодо заміни ще одного. Все це, у підсумку, дасть можливість зменшити концентрацію пилу в повітрі у кілька десятків разів.
На переконання голови райдержадміністрації Миколи Поповича, повинна бути затверджена дорожня карта заходів, яка передбачає чіткий графік реконструкції енергоблоків та заміни електрофільтрів, що в майбутньому дасть змогу покращити екологічну ситуацію в районі та здоров’я його мешканців. Також наголошувалось на важливості реалізації ДТЕК «Західенерго» соціальних проектів. Одним з таких є будівництво нового водогону для забезпечення бодай частини мешканців району чистою питною водою.

Фото Миколи МАЦЮКА.