Не встиг профільний міністр Андрій Рева докорити українцям, що вони занадто багато їдять, як у соціальних мережах почали обговорювати «гастрономічний цинізм Реви», а у пана міністра з’явилися послідовники. Утім, все по порядку. Громадськість бурхливо реагує на слова пана Реви, негативно оцінюючи його висловлювання. Люди закликають чиновників та політиків перейматися своїми витратами і вже традиційно радять спробувати прожити на зарплату або пенсію пересічних українців, які примудряються не лише вижити на копійки, а ще й комуналку сплатити!


Якщо ще хтось «не у темі», нагадаємо, напередодні вихідних міністр соціальної політики України Андрій Рева висловив твердження, що співвітчизники витрачають на харчування половину своїх доходів, адже їдять більше, ніж в інших країнах. Пан міністр послався на акуратних і дисциплінованих громадян Німеччини. Їм, за Ревою, на продукти харчування вистачає лише 14 відсотків від їхніх доходів.


Виявляється — не втримаємося від цитування — «...німці трошки інакше їдять. У них раціон інший. Будучи в Німеччині, я бачив, що їхня культура харчування зазвичай відрізняється від нашої», — розповів Рева кількамільйонній аудиторії. За його словами, ціни на продукти харчування в Україні і Німеччині майже однакові(?!!), що одразу піддали сумніву й спростували численні експерти, закинувши шановному панові міністру, чому він оминув своєю увагою рівень доходів громадян обох порівнюваних країн. А дарма. Адже, за даними вітчизняної Асоціації торгівельних мереж, українці вже їдять менше, витрачаючи... все більше.


І хоч дехто намагається переконати, що відміна державного регулювання цін на продукти харчування — велике благо, статистика свідчить, що протягом першого місяця подорожчали 14 із 23 соціально важливих продуктів харчування. Які ще потрібні докази міністру? Ціни на харчі з кожним днем повзуть угору. Найбільше — на товари м’ясної групи, на 3-4% лише з початку липня. Молокопродукти — вершкове масло подорожчало на півтори гривні за кілограм. Щомісяця дорожчає хліб соціальних сортів та борошняні вироби. І жодної реакції з боку уряду, крім недолугих заяв, на це немає. Та пан Рева не одинокий у своїх твердженнях: заступник міністра з питань окупованих територій Юрій Гримчак підхопив естафету, заявивши, що українці забагато їжі викидають у смітники.


«У нас є справді своя культура прийому їжі, своє уявлення, як це робити... проходив біля смітникового контейнера. Вибачте, але він наполовину з їжею... кавуни, дині, фрукти, ще щось там», — каже Юрій Гримчак. При цьому — увага! — заступник міністра пояснив, що чим вищий рівень доходу, тим менше людина витрачає на харчі. Ну, нарешті! Що і слід було довести! Тож справа, виявляється, не у культурі споживання, а у рівні доходів. І про це соромно не знати панові міністру соціальної політики. А ми ж, посилаючись на численні засоби масової інформації, скажемо насамкінець, що слова Реви викликали у співвітчизників і сміх, і обурення. Вони жартують над «міністром реву, плачу та скиглення», що українці переходять всякі розумні межі, забагато живучи на пенсії. Дехто навіть пропонує створити «гастрономічний патруль».


На нашу ж скромну думку, вже давно час переглянути споживчий кошик, а отже — й розмір прожиткового мінімуму.


Підсумував Віктор Бондар.