Міністерство охорони здоров’я всіма можливими способами приховує реальну інформацію про держзакупівлі ліків, тому що в ній панує надкорупція. Про це заявив під час спілкування із журналістами народний депутат від фракції «Батьківщина» Валерій Дубіль (на знімку) під час візиту до рідного для нього міста Прилуки.

 


За його словами, прийшов час оцінки дій Міністерства охорони здоров’я у сфері держзакупівель.


«На кожній сторінці акта аудиту Рахунковою палатою закупівель ліків і препаратів медичного призначення за бюджетні кошти присутня фраза: «Міністерство охорони здоров’я пояснень не надало. І це вже багато про що свідчить», — зауважив парламентарій.


Він також зазначив, що до сьогодні договори міністерства з міжнародними організаціями про державну закупівлю ліків «припадають пилом на полиці під грифом «секретно».


«Окрім того, влада намагається всіма способами убезпечити себе від викриття схем: «22 серпня, напередодні Дня прапора, колегія Рахункової палати проведе розширене засідання. Кращої дати не можна було вигадати — напередодні державних свят, у найспекотніший місяць літа, коли всі у відпустках. Та «Батьківщина» не допустить приховування даних. Люди мають знати, куди діваються мільярди їхніх грошей і хто несе відповідальність за здоров’я і життя українців!»


Гострі дискусії між народним депутатом Валерієм Дубілем, який має медичну освіту фельдшера-акушера і працював фельдшером у Прилуках, та виконуючою обов’язки міністра охорони здоров’я Уляною Супрун тривають уже давно. Так, зокрема, між ними відбувся обмін відкритими листами.


Очільниця міністерства у відповіді народному депутату зазначила: «Насамперед ми продовжили цикл розробки публічної політики, який розпочала Стратегічна дорадча група при Міністерстві охорони здоров’я із залученням лікарів, пацієнтських спільнот, громадських об’єднань, спеціалістів ВООЗ ще у 2014 році. Участь у роботі цієї групи брав і Павло Ковтонюк, який нині є заступником міністра охорони здоров’я. За результатами роботи групи опублікували стратегію — «зелену книгу» реформи медицини, про необхідність якої для кожної реформи Ви справедливо зазначили. Уже в каденцію нашої команди в міністерстві разом із міжнародною професійною спільнотою ми розробили «білу книгу» рішень — Концепцію реформування фінансування системи охорони здоров’я. Вона була ухвалена урядом після стратегічного міжвідомчого форуму у листопаді 2016 року».

Чернігівська область.