Обсяг вантажів, які проходять через ДП «Маріупольський морський торговельний порт», різко скоротився після обмеження судноплавства в Керченській протоці. Про це сказав під час зустрічі з журналістами директор підприємства Олександр Олійник (на знімку). За його словами, порт переживає непростий період.

 

 

Обсяг перевалки вантажів після перекриття судноплавства в Керченській протоці різко скоротився.


Фото надано ДП «Маріупольський морський торговельний порт».


«За порога беззбитковості в 350—400 тисяч тонн вантажів на місяць ми в серпні зможемо перевантажити лише 160 тисяч тонн, оскільки основні наші партнери — маріупольські металургійні комбінати — були змушені цього місяця переорієнтувати свою продукцію на південні порти. Крім того, через будівництво Керченського мосту буде обмежено технічні параметри суден, а отже, ми втратимо маже 30 відсотків великовантажного флоту, що істотно позначиться на вантажопереробці», — заявив Олександр Олійник.


На підприємстві сподіваються, що у вересні обсяг перевалки вантажів почне зростати. Тим часом у порту скорочують витрати, припиняють нетермінові будівельні роботи. А от перспективна модернізація триває: йде будівництво агропромислового термінала, куди днями зайшли перші контейнери з устаткуванням. «Як і раніше, наше першочергове завдання — виконувати свої зобов’язання перед державою і трудовим колективом. І, звісно, продовжувати розвиток підприємства, шукати нових клієнтів, диверсифікувати вантажну базу», — підкреслив директор.


Як повідомлялося, Росія планувала заборонити судноплавство через Керченську протоку в певні дні впродовж серпня та вересня у зв’язку з будівництвом мосту. Зокрема, заборона проходження суден діяла 9 серпня, після чого її було знято. Міністерство закордонних справ України спрямувало ноту протесту, в якій зазначається, що «введення Російською Федерацією в однобічному порядку обмеження на морське судноплавство через Керченську протоку є черговим грубим порушенням Російською Федерацією норм міжнародного права».

Донецька область.