Авто підприємця Юрія О. в Донецьку на вул. Петровського зупинили двоє військових у камуфляжній формі. Він з готовністю простягнув документи, але вони на них навіть не глянули.


— Добре бігає тачка? — запитали.


— Нічого, не скаржуся, — відповів Юрій.


— Виходь, — пішла команда. — Ти покатався, тепер ми хочемо.


Сіли в машину й поїхали. Відтоді свій BMW Юрій не бачив. Писав заяви до поліції, в комендатуру, де обіцяли розібратися і знайти машину, але вона як у воду канула; він підозрює, що на ній їздить хтось із представників нової влади.


Назва цього явища відома — мародерство. Щоправда, в «ДНР» придумали інше слово — «віджим». Але мародерство, хоч як його називай, залишається мародерством. Сьогодні воно набуває нових масштабів — «віджимають» уже не автомобілі, а житло. Так, у Саханці, що під Маріуполем, бойовики самовільно зайняли кілька житлових будинків місцевих жителів. Також прибирають до рук промислові об’єкти: магазини, ринки, заводи.

Пояснюють, що вони повинні працювати на загальне добро. Однак ніякої роботи не виходить: давно стоїть знаменитий Харцизький трубний завод, на якому працювало півміста, не діє найбільший концерн «Стирол» у Горлівці, затоплено більшість шахт... Устаткування багатьох недіючих підприємств розтягується на металобрухт.


Мародерство народилося не просто так, його принесла на Донбас матінка-Росія, яка є сьогодні головним мародером у світі. Забрати добро в тих, хто менший і слабший, — політика Кремля. Правильно кажуть: дурний приклад заразливий. Насправді, чого соромитися, якщо кремлівські куратори, котрі на всіх перехрестях кричать про чесність і справедливість, без докорів сумління відрізають у сусідів шматки території. Інакше як міжнародним мародерством не назвеш відторг-нення у Грузії Південної Осетії й Абхазії, у Молдавії — Придніпров’я, в України — Криму. Світова громадськість тільки рот роззявляє від такої нахабності й поводиться, як кролик перед удавом, — пищить, але лізе в його пащу. Від цілковитої безкарності кремлівський загарбник зовсім знахабнів, одного Криму йому здалося мало, він узявся за Донбас. Так Путін, наплювавши на всі закони, уперто реалізує свою заповітну мрію — пристебнути до Росії всю Україну, і тоді він отримає звання збирача «руських» земель і відтворювача СРСР. І поки що, на жаль, немає кому зупини мародера, що зарвався.

Донецьк.


Малюнок автора.