Оболонський районний суд Києва продовжив учора розгляд кримінального провадження за обвинуваченням Віктора Януковича у державній зраді. Адвокат Віталій Мешечек, який представляє інтереси обвинувачуваного екс-президента України, заявив служителям Феміди клопотання про самовідвід у зв’язку зі складністю кримінального провадження.

«Вважаю, що для більш якісного та належного захисту інтересів Януковича я не можу в подальшому брати участь у розгляді... Прошу прийняти мою відмову від виконання обов’язків», — сказав він.
Сторона обвинувачення заперечила проти задоволення цього клопотання. Утім, суд прохання задовольнив. Регіональний центр із надання безплатної вторинної правової допомоги в Києві повинен буде «невідкладно» призначити нового адвоката. Наступне засідання у справі відбудеться 6 вересня.
Зазначимо, що на попередньому засіданні, яке відбулося 14 серпня, допитали колишнього постійного представника України при ООН Юрія Сергеєва. Його викликали як цінного свідка, який був присутній, коли тодішній представник Росії Віталій Чуркін демонстрував прохання Януковича про використання Збройних сил Росії на території України. «Росія використала листа екс-президента Віктора Януковича для того, аби легітимізувати своє вторгнення до українського Криму. Із нашого боку було чітко сказано, що це агресія. Я сказав про агресію під час закритого засідання, але вперше публічно я сказав 1 березня. Мене підтримала низка тих, хто виступав», — зазначив під час судового засідання Ю. Сергеєв.
Нагадаємо, що 28 листопада 2016 року Генеральний прокурор Юрій Луценко у Святошинському районному суді м. Києва у відеорежимі оголосив екс-президенту України В. Януковичу повідомлення про підозру у державній зраді, пособництві представникам влади РФ в умисних діях, вчинених з метою зміни держкордону України та ведення агресивної війни. Тобто злочинах, передбачених ч. 1. ст. 111, ч. 3 ст. 110, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 ККУ.

Вл. інф.