КИЇВ:

Найвище визнання для журналіста — коли на твою виставку приходять і колеги, і герої фоторепортажів. Виставка світлин фотокореспондента «Голосу України» Олександра Клименка «З фронтового альбому», яка відкрилася в Національному музеї історії України у Другій світовій війні, привернула увагу відомих журналістів, волонтерів, військових експертів і, звичайно, очевидців подій. Виставкову залу оформили соняшниками, встромленими в гільзи від снарядів. Дванадцять квіток — наче дванадцять апостолів віри в нашу Перемогу. Така інсталяція підкреслила зворушливі та драматичні миттєвості війни, зафіксовані колегою.

 

На знімку: міністр культури України Євген Нищук, фотожурналіст Олександр Клименко.

 

Зліва направо: Олена та Володимир Жемчугови, Едуард Мальований на тлі світлин, де зображені вони самі.
 

Фото Володимира КЛИМЕНКА.

В експозиції — лише частина знімків, що їх зробив автор за три роки відряджень до зони АТО. Вони відбивають різні сторони життя на «нулі» та у прифронтовій зоні. Артилерійська дуель, окопи, бліндажі, сила-силенна відстріляних гільз, кров на бинтах, «двохсоті», які ще вчора стояли пліч-о-пліч із побратимами... Тематична виставка цілком відповідає концепції першого поверху музею, де зібрано експонати, присвячені АТО.


«Війна сниться постійно. Не відпускає. Є відчуття, що не зміг завершити свою місію через тяжке поранення. Такі виставки потрібні, щоб люди не забували: триває війна, гинуть бійці і цивільне населення. Декого з хлопців на цих знімках уже немає серед живих. А в пам’яті залишаються», — поділився враженнями ветеран АТО Едуард Мальований, герой одного з фотознімків.


Сам автор підкреслює, що він — не солдат, а лише фотожурналіст, хоча досвід висвітлення збройних конфліктів — у Придністров’ї, Югославії, Кувейті, Лівані, Ліберії та інших країнах — багато чого навчив: «У ці хвилини на сході гинуть громадяни моєї країни. Намагаюся своїми знімками донести до людей те, що там відбувається, і показати героїзм простих українців, які обстоюють Незалежність своєї держави, а можливо, і свободу Європи».


«Я здобував освіту в Радянському Союзі. Але коли відкрилися архіви, з’ясувалося, що 80 відсотків того, що було в радянських підручниках історії, — це була брехня. Вважаю, такі виставки, книжки, документальні фільми допоможуть зберегти правду для наступних поколінь. Україна 25 років тому стала незалежною. Історичні події, зафіксовані у знімках і відео, допоможуть бути нашій нації сильною, гідною, єдиною», — переконаний Герой України Володимир Жемчугов, який свого часу підірвався на розтяжці і багато місяців провів у полоні. Обмін заручників, під час якого звільнили Володимира, зафіксував на камеру Олександр Клименко.


Міністр культури Євген Нищук під час відкриття експозиції розповів, що збирається влаштувати виставку «З фронтового альбому» в міністерстві: щоб розповідати іноземним гостям про події в Україні. На значенні роботи фотокореспондента «Голосу України» наголосив і президент незалежного аналітичного центру геополітичних досліджень «Борисфен Інтел» Віктор Гвоздь, який знайомий із автором виставки ще з часів миротворчої місії в Югославії: «Виставка вражає. Настільки професійно, вдало схоплені сюжети. Це те, на чому вивчатимуть нашу історію. Це літопис життя».