За підтримки благодійного фонду народного депутата Станіслава Березкіна «Добротвір» у Кропивницькому з великим успіхом відбувся допрем’єрний показ українського фільму «Червоний», однойменної екранізації роману Андрія Кокотюхи (режисер Заза Буадзе, в головній ролі — Микола Береза).

Андрій Кокотюха під час презентації стрічки.

Представили фільм автор сценарію та ідеї стрічки Андрій Кокотюха, актор Ігор Колтовський та радник Голови Верховної Ради України Андрій Малик.
За словами автора сценарію, вестерн заснований на реальних подіях, які відбувалися в Радянському Союзі в 1947 році. У страшну м’ясорубку сталінських таборів потрапляє воїн УПА Данило Червоний, де мусить пройти крізь пекло і нелюдські умови каторги, жорстоке переслідування кримінальних авторитетів, підлість, зраду. Він знаходить у собі сили протистояти репресіям начальника табору і робить відчайдушну спробу вирватися на волю, піднявши в таборі збройне повстання.
Під час спілкування з глядачами Андрій Кокотюха наголосив: цей фільм — один із небагатьох, де в фіналі українця не вб’ють. Він переможе. Досить вбивати українців... А ще письменник переконаний: якби такі фільми почали знімати 20 років тому, то в Україні сьогодні не було б війни.
«Уперше я переглянув фільм «Червоний» у Верховній Раді й одразу домовився про його презентацію в Кропивницькому. Фільм мене не просто вразив, він тримав у напрузі від першої й до останньої хвилини. Локації (криворізькі штольні та степи), бездоганно підібрані актори, потужний музичний супровід, влучні фрази головних героїв, яскраві голлівудські сцени бойовика і драматичні моменти, що викликають лють або сльози. Фільм справжній, щирий, відвертий, жорстокий і правдивий. Впевнено можу сказати: український історичний бойовик є! І він розпочинає нову еру сучасного українського героїчного кіно», — сказав Андрій Малик.
Подібні емоції пережили й кропивничани, які після спілкування заповнили глядацьку залу кінотеатру «Портал». А завершення стрічки глядачі супроводжували оплесками — стоячи.
Загальнонаціональна прем’єра фільму відбудеться на День Незалежності України.

Петро МЕЛЬНИК.
Фото Олени КАРПЕНКО.