Довкілля формує людину, її культуру, характер, патріотизм, закладає запас міцності здоров’я, довголіття. Саме цим керувалися люди, за ініціативи яких було створено Яворівський національний природний парк. Головна мета, за словами директора Михайла Біляка, збереження, відтворення та раціональне використання унікальних  ландшафтів, інших природних комплексів, що мають природоохоронне, наукове, естетичне, освітнє та оздоровче значення.

Яворівський парк розташований в унікальному куточку Західної України — Розточчі, що поєднує риси трьох географічних регіонів — Карпат, Полісся та Поділля — з високим розмаїттям видового складу місцевої флори і фауни. Площа парку понад 7 тис. га. Неповторно самобутній, він представляє унікальну природу, придатну для відпочинку, туризму і є українською частиною Міжнародного біосферного резервату «Розточчя», що за рішенням ЮНЕСКО включений до всесвітньої мережі біосферних резерватів.
Найбільш плідний період діяльності Яворівського національного природного парку припадає на середину 2000-х років. У його розвиток особливий відчутний внесок зробили науковий куратор парку, професор Львівського національного університету ім. Івана Франка Ярослав Кравчук, керівник Яворівської земельної служби Мирон Пацула, екологи-природоохоронці Львівщини Ярослав Дубина, Михайло Гук, Едуард Громов за фінансової підтримки благодійного фонду «Галичина — сприяння Анастасії Димінської».
На території парку зустрічаються 700 видів судинних рослин, 52 види ссавців, 203 — птахів, 6 — плазунів, 11 — земноводних, 24 види риб. Тут охороняються багато рослинних видів і 27 видів хребетних тварин, занесених до Червоної книги України, а 121 — до Європейського Червоного списку. Завдяки належному режиму охорони збільшується кількість багатьох червонокнижних видів. Це видра, борсук, горностай, сова.
Хотілося б відзначити еколого-освітню діяльність Яворівського парку як своєрідного центру. Працівники установи проводять екологічні уроки: «Ліс і його значення в природі та в житті людини», «Наші друзі-птахи», «Звірі та птахи в житті людини», «Звірі та птахи взимку», «Вікові дерева», «Червона книга», а також такі екологічні акції, як «Зустрічаємо лелек», «Весняні первоцвіти», «Підемо поговоримо з лісом». Стали популярними природоохоронні акції «Врятуємо лісову красуню», завдання яких — переконливо довести необхідність збереження ялинкових насаджень.
Відбуваються в Яворівському НПП численні заходи, про характер та призначення яких зрозуміло із назв: «Йорданське святкування», «Великодня гаївка», «Збереження біорізноманіття Розточчя», етнофестивалі «Яворівська кавниця», «Бабине літо», «Андріївські вечорниці».
Еколого-просвітницький центр Яворівського національного парку — це сучасна модель екологічної школи, яка забезпечує екологічне виховання населення, особливо молоді.
 Експозиції еколого-просвітницького центру представлені історичними знахідками: дендрарієм, орнітологічним вольєром як розділом зоології (вивчення птахів), кабінетом біорізноманіття, працівники якого займаються ландшафтами типових і рідкісних видів рослин регіону, а також тваринами. У центрі діють змінні виставки місцевих художників, дитячих малюнків, гончарних та кованих виробів, виробів із дерева, композицій із природних матеріалів тощо. Тут є бібліотека, екологічний клас для проведення занять зі шкільною та студентською молоддю. На базі еколого-просвітницького центру розміщено філіал кафедри екології та біотехнології Львівського національного аграрного університету. Студенти проходять тут навчальні практики, збирають матеріал для захисту бакалаврських і магістерських робіт.
Директор національного парку Михайло Біляк з радістю ділиться тим, що на державному рівні, за наказом міністра екології та природних ресурсів, вирішено питання про створення центру розведення диких коней — тарпанів. Невелику кількість їх вже завезено з Польщі.
Водночас Михайло Васильович повідав і про іншу, нерадісну, новину. Кабінет Міністрів прийняв постанову про виділення Яворівському національному парку 1,7 млн. гривень для ремонту під’їзних шляхів, які — у жахливому стані. Але Мінфін та Мінрегіонрозвитку України кошти чомусь не поспішають виділяти. Назріли питання державного забезпечення парку технічними засобами, виділення коштів для господарських заходів, пов’язаних зі створенням зон відпочинку. Вимагає посилення охорони паркова зона. Перекриття місцевими жителями річки Верешка призвело до обміління паркових ставків. Прикро, що це робиться за підтримки двох депутатів селищної ради Івано-Франкового...
Замислюються у національному парку над створенням тут пейзажних груп з лікарських рослин або колекційної ділянки з рослинами, що могли б не лише покращувати середовище парку, а й створювати безпосередній лікувальний ефект, знімаючи стреси, позитивно впливати при неврастенії та інших недугах як зцілюючі фармакологічні засоби. Вирішення цього питання є актуальним.
Тішить і те, що площа Яворівського національного парку має збільшитися ще на 3 тисячі гектарів. Це рішення підтримало керівництво Львівської облдержадміністрації.
Кожен, хто побував у цьому неповторному куточку, отримає справжню насолоду, відчує фізичну і духовну рівновагу від краси і величі матінки-природи. 

Володимир БІЛЕНКО,
завідувач навчальної лабораторії лікарських рослин 
Національного університету біоресурсів і природокористування України, 
заслужений працівник сільського господарства України, 
академік.