Її кличка Чапаті, й на перший погляд вона нічим не відрізняється від звичайних вуличних собак. Хіба що масть у неї незвична — карамельна, не як у наших здебільшого сірих, чорних та рудих чотирилапих безхатьків. Та насправді історія Чапаті настільки цікава, що за її долею стежать 17,8 тисячі чоловік в Інстаграмі й 5,8 тисячі  у Фейсбуку. Такою читацькою аудиторією може похвалитися далеко не кожен український політик.

Ця історія почалася у січні цього року. Подружжя киян Євген та Крістіна вирішили шість місяців подорожувати країнами Азії. Однією з перших стала Індія. Саме там, у місті Кочі, пара якось заблукала й, шукаючи дорогу до готелю, натрапила на моторошну картину. По сцені, що десь на метр височіла над землею, бігало маленьке цуценя та скавучало. Спуститися донизу воно не могло — постамент був надто високим. «Та й якби ми його просто спустили, воно б загинуло, бо довкола був дуже активний автомобільний рух», — згадує Євген. Спочатку подружжя вирішило напоїти бідолаху, але потім вони зрозуміли, що це не врятує тварину — без людського догляду вона приречена.
Крістіна та Євген вирішили спочатку забрати тваринку в готель, привести цуценя до ладу й потім знайти йому господарів. Та вже за кілька днів вони так сильно полюбили Чапаті (так назвали врятоване цуценя), що зрозуміли, що нікому її не віддадуть. «Пізніше нам навіть пропонували за неї гроші, але ми вже не могли попрощатися», — розповідає Євген. Пара перекреслила свої плани подорожі, щоб у нового улюбленця з’явилися необхідні щеплення й документи. Водночас кияни вирішили поділитися історією врятованої собаки-мандрівника. Адже після оформлення необхідних паперів, Чапаті разом зі своїми господарями об’їздила багато країн сходу. Фото з кожної країни з’являлися в Інстаграмі, а охочих стежити за долею незвичної собаки ставало дедалі більше.
Зацікавилися нею й індійські журналісти. Проблема бездомних собак в Азії стоїть особливо гостро. Ніхто не береться підрахувати їхню кількість. При цьому притулків для тварин і ветеринарних клінік там дуже й дуже мало. «Наприклад, в Україні, якщо ви бачите, що бездомна тварина потрапила у халепу, то можете хоча б віднести її до найближчої ветеринарної лікарні. В Азії це практично неможливо», — каже Євген. Тому історія про врятовану іноземцями вуличну собаку зворушила індійців. Фото Чапаті з’явилося на сторінках багатьох місцевих газет й навіть однієї з найбільших — Tіmes of Іndіa та Іndіan Express. Відео з собакою розмістили BBC та BuzzFeed.
Історія Чапаті є наочним підтвердженням й того, що улюблена собака — це не обов’язково та, в якої бездоганна родовідна, а та, яка дарує вам свою любов і відданість. Приклад Крістіни та Євгена вже почали наслідувати інші іноземці. Але подружжю хотілося б, аби таких прикладів було більше, й щоб в Азії з’явилися притулки для тварин та ветеринарні клініки. Вони сподіваються, що історія Чапаті допоможе їм створити один із таких.

Тетяна ПАСОВА.
Фото зі сторінки в Інстаграмі travelіngchapatі.