Розкопки древлянського городища, які вже кілька років тривають в Олевську, засвідчують, що у VІІІ столітті тут уже розбудовувалося місто. 

Такий висновок старший науковий співробітник Інституту археології НАНУ, кандидат історичних наук Андрій Петраускас зробив на підставі останніх знахідок. В урочищі Бабина гора розкопали старовинний колодязь. Дерев’яна конструкція зрубу чудово збереглася. Такий великий і глибокий колодязь, об’єм якого становить 20—30 кубометрів води, просто не потрібен був би для невеликого поселення. Та й спорудити такий йому було б просто не до снаги. У середині Х століття городище було повністю спалене, і колодязь під час руйнувань зберіг в собі всі можливі рештки. Тому дослідження триватимуть.
Поглиблено вивчати минувшину в Олевську почали 2009 року, коли було підписано угоду про співпрацю між міськрадою та Інститутом археології НАНУ. Відтоді з артефактів, знайдених на городищі та на території міста, в місцевому краєзнавчому музеї створено п’ять експозицій, проведено виставку в Національному музеї історії України в Києві. В Олевську мріють створити музей-скансен просто неба «Древлянський край».