13 березня 1992-го моряки підводного човна «Варшавянка» Чорноморського флоту присягли на вірність українському народу.

Євген Олександрович Лупаков (на знімку) двадцять років прослужив на Чорноморському флоті. Ходив на підводних човнах у Чорному, Середземному, Балтійському морях та в Атлантиці.
Після відновлення незалежності української держави був одним із перших, хто ініціював процес побудови національних Військово-Морських сил України. Будучи заступником командира 14-ї дивізії підводних човнів, організував складання присяги на вірність українському народу, яку попри спротив частини вищого командування ЧФ разом зі своїми підлеглими прийняв на найновішій субмарині ЧФ «Б-871»-«Варшавянка» 13 березня 1992 року.
«Надвечір я прибув на катері на «Варшавянку». Замполіт (українець) вишикував офіцерський склад, окрім командира і старшого помічника, та більшість моряків-українців, які прийняли рішення скласти присягу на вірність Україні. Через вороже ставлення вахтових моряків-росіян не всі бажаючі тоді до нас приєдналися. Але початок було покладено й процес пішов», — згадує народний депутат України ІІ скликання, капітан 1-го рангу у відставці Євген Лупаков.
Євген Олександрович вірить у відновлення сильних українських ВМС та у зміцнення морських кордонів нашої держави за допомогою західних партнерів. Добрим знаком у цьому вважає початок облаштування бази США в Очакові. Каже: найстрашніша зброя у морі — підводні човни. І Україні варто скоріше створювати такий флот. «Якби в нас було нині хоч п’ять сучасних підводних човнів, ми б знищили в порох це іржаве залізяччя — Чорноморський флот Росії, на виході з бази», — впевнений співрозмовник. І нагадує: на початку минулого року командувач ВМС України Сергій Гайдук повідомив про намір до 2020-го відродити підводні сили у складі 2—4 підводних човнів.
Євген Лупаков переконаний: падіння путінського режиму завдяки досить ефективній протидії агресивній політиці Кремля з боку цивілізованого світу неминуче. І тоді ситуація з окупаційними військами та базою ЧФ у Криму може повторити югославський сценарій часів правління Тіто. Тоді військовим совєтської армії, що перебували на радянських військово-морських і повітряних базах у Югославії, дали 24(!) години на евакуацію в СРСР без зброї(!) і техніки(!). Тікали, не озираючись, хто як міг...
Нині, за словами досвідченого військовика, Україні, як державі, що стоїть на перехресті різноманітних глобальних інтересів, потрібно тримати курс на НАТО та якомога швидше вступити в Альянс, який захищає не тільки територію своїх країн—членів, а й цивілізаційний рух усього людства до прогресу.

Фото надане автором.