От і осінь дедалі наполегливіше стукає у шибку. А разом із нею — й очікувані, мало очікувані й зовсім неочікувані... сюрпризи. Назвати їх несподіваними язик не повертається. Через те, що випливають вони із тісно пов’язаних закономірностей нашого буття.


Українці дедалі частіше відмовляються від автомобільного газу. При рекордній його ціні поки що — у 17 гривень. Аналітики очікують подальшого подорожчання, прогнозуючи, що дефіцит триватиме до середини вересня.


Ціни на зріджений газ ростуть через дефіцит поставок, викликаний низкою несприятливих чинників. Одна з версій: ключові виробники Росії, Білорусі, Казахстану відчувають нестачу через ремонтні роботи на заводах, що вже призвело до зникнення вільних обсягів на ринку всієї Східної Європи, зокрема Польщі. «Імпорт із західного напрямку також ускладнений інфраструктурними обмеженнями — необхідністю перестановки вагонів із вузької колії на широку», — зазначають експерти. Інша версія — в народного депутата України Сергія Лещенка. Він стверджує, що робиться все можливе для витіснення з ринку газотрейдерів України всіх структур, що не входять у коло інтересів Віктора Медведчука, адже саме він через підставних осіб контролює нафтогазовий бізнес в Україні, збагачуючись на цьому і даючи змогу збагачуватися за рахунок пересічних українців Кремлю та «Роснефти».


Отже, протягом останніх місяця-двох оптові ціни на пропан-бутан виросли більш як уполовину (63%) і перевищили позначку в 24 тисячі гривень за тонну, що є абсолютним рекордом за всю історію спостережень. Вартість газу на кордоні за цей період збільшилася вдвічі. За словами аналітиків, нині дефіцит зрідженого газу в Україні становить майже 20 відсотків місячної потреби ринку в цей період.


На думку експертів, оперативно замістити відсутні обсяги газу не вдасться. Крім того, фахівці вказують на значні затримки в русі вагонів територією України, особливо в Одеській області. «Через відсутність тепловозів доставка вагонів під навантаження в Румунію і назад займає приблизно 40 днів, працювати з таким плечем дуже ризиковано і дорого», — стверджують фахівці.


Тим часом Кабінет Міністрів України вніс зміни в правила надання житлових субсидій населенню. Про це повідомляє Урядовий портал з посиланням на постанову № 609. У документі наголошується, що заявники на отримання субсидій мають подавати декларації про свої доходи не за останній рік, а за півроку.


Крім того, жителям, які заборгували за комунальні послуги суму в 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, субсидію на наступний період не продовжать. Але є вихід: або сплатити борг, або домовитися з постачальником послуг про його реструктуризацію.


Ще один сюрприз — змінилися соціальні нормативи споживання газу для побутових потреб. У разі відсутності лічильників: за наявності газової плити і централізованого гарячого водопостачання було 4,4 куба на одного споживача на місяць, стало — 3,3. За наявності газової плити й відсутності централізованого гарячого водопостачання і газового водонагрівача — було 7,1, стало — 5,4. За наявності газової плити і газового водонагрівача було 14 кубів на одну людину на місяць, стало — 10,5 куб. м.


Підсумовував Віктор БОНДАР.