У невеличкому мальовничому містечку Жовква на Львівщині — майже 13,5 тисячі мешканців. Крім того, що воно є туристичним центром воно стало ще й енергоефективним містом.


Такий статус вдалося здобути завдяки тому, що Жовква — єдине місто не тільки України, а й усієї Європи, в якому реалізовують одразу два проекти в рамках програми ЄС «Угода мерів — Демонстраційні проекти».


Своїм досвідом із реалізації проектів жовківчани поділилися під час тематичного семінару. На нього запросили представників проекту ЄС і очільників інших українських міст.


Міський голова Жовкви Петро Вихопень розповів гостям про непростий шлях міста до енергозбереження. У 2003 році «Жовкватепло-енерго» стало комунальним міським підприємством з мільйонними боргами за газ. Тоді місто мало п’ять газових котелень, які опалювали 49 багатоквартирних житлових будинків та 20 бюджетних установ. Мережі були в занедбаному стані. Провівши аудит та обрахувавши всі видатки, вирішили переходити на котли на твердому паливі та впроваджувати енергоощадні системи. 


У 2005 році тут розробили концепцію модернізації теплопостачання. Із 2005-го по 2011-й замінювали теплові мережі.


У 2012-му Жовква приєдналася до «Угоди мерів щодо клімату та енергії».


У 2014 році місто отримало грант ЄС на модернізацію комунальної котельні, реконструкцію дитячого садочка, заміну 4,5 кілометра тепломереж та створення восьми індивідуальних теплових пунктів у багатоквартирних будинках.


Садочок обрали для реконструкції не випадково. Міський голова Жовкви: «У 2015 році у нас у садочках захворіли 272 дитини, у 2016-му — 182. У наших садочках, це не є таємницею, не дотримується температурний режим.

Старі стіни та вікна випускали тепло, було вогко, діти хворіли. Тепер в одному садочку зробили вентиляцію та утеплили стіни. Температура відповідає нормам і повітря чисте».


Керівник команди підтримки програми «CoM-DeP» Ян Ваандерс (на знімку в центрі) повідомив, що з тих проектів, які подавали на конкурс у 2014 році, 11 буде втілено в Україні, і два з цих одинадцяти — у Жовкві.

 


Гості побували й на об’єктах.


Міська котельня (на знімку), від якої подаватимуть тепло у всю Жовкву, працює на відходах деревини. Палять тирсою та трісками, що дає змогу економити майже два мільйони гривень на рік.

 


Загальний бюджет модернізації котельні становить 860 тисяч євро. З них грант ЄС — 688 тисяч євро. Ще понад 20 відсотків від суми проекту повинні знайти у місцевих бюджетах. 172 тисячі євро фінансує саме місто та надає обласний бюджет.


Замінили більшу частину старих труб на нові ізольовані. Вони виготовлені на львівському підприємстві і слугуватимуть 50 років.


У будинках встановили індивідуальні теплові пункти, які реагують на погоду. Регулюють подачу тепла. Тобто жителі не платитимуть зайвого.


Нині проводять роботи у дитячому садочку (на знімку), які дадуть змогу економити майже 50 тисяч гривень на рік. Замінено дах, встановлено нові ринви, здійснюється утеплення фасаду. Вікна і двері поміняли.

 


Міський голова Петро Вихопень переконаний: «Громада має дбати про збереження енергії — від найменшого до найстаршого. Тому ми проводимо Дні енергії для того, щоб люди переконалися: якщо вони не економитимуть — ніхто за них цього не робитиме».


У Жовківській школі 


№ 3 обладнали клас енергоощадності. Тут дітям на уроках фізики розповідають, як економити електроенергію. На фасаді школи є сонячна батарея, на подвір’ї — вітряк, а у класі спеціальні стенди — з енергоощадними лампочками.


Кожен крок у запровадженні європейських проектів перевіряють європейські екс-перти, діє група підтримки, яка контролює і надає консультації на кожному етапі.


Під час реалізації проектів Жовква навчилась економно витрачати кошти. Міський голова розповідає: «Європейський Союз у квітні минулого року поклав півмільйона євро на рахунок у відділенні «Ощадбанку». Я роблю документацію за ті гроші, проводжу тендери і маю чим заплатити. І європейські кошти 31 січня нікуди не зникли».


У Жовкві після реалізації проектів сподіваються заощадити 10812 МВт/год енергії та 2379 тонн СО2. Міський голова каже: «Цієї кількості енергії вистачить для приготування 500 тисяч горняток кави, а для перевезення такої кількості вуглецю необхідно 40 залізничних вагонів».

ДОВІДКОВО

Понад сто українських міст нині є членами програми Європейського Союзу «Угода мерів», яка полягає в тому, щоб підвищувати енергоефективність і знижувати кількість викидів вуглецю в повітря. Перша умова отримання коштів — місто має скласти план сталого енергетичного розвитку та подати його до європейської комісії. Нині вже 36 міст України виконали цю умову і беруть участь у другому етапі конкурсу.

 

Фото надано автором.