Осінь таки настала, а що їй залишалося робити? І опалювального сезону ніхто не скасовував, а вже сьогодні багато хто розписується у неспроможності нести тяжкий тягар комунального навантаження.


На початок серпня, як констатує Державна служба статистики України, співвітчизники почали оговтуватися після минулого опалювального сезону: на 3,5 відсотка знизився борг за опалення і водопостачання порівняно з кінцем травня, але ці відсотки аж ніяк не впливають на наш від’ємний баланс, що перевищує 8,5 мільярда гривень. Тим часом заборгованість за утримання будинків, споруд та прибудинкових територій зросла і становила 3 мільярди гривень, заборгованість за вивезення побутових відходів — 400 мільйонів гривень, а заборгованість за централізоване водопостачання та водовідведення — понад 2 мільярди гривень. Із тривогою чекаємо холодів, сподіваючись на підвищення зарплат і пенсій і на те, що осінь та зима, на відміну від чиновників, виявляться поблажливішими до українців.


Експерти вважають, що запровадження абонплати на газ — очікуваний крок. Це вимога Меморандуму між Україною й МВФ, тому, найімовірніше, її рано чи пізно буде формалізовано постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Зрозуміло одне:  абонплату, всупереч логіці й здоровому глузду, хочуть таки звалити на плечі споживачів, а не газопостачальних підприємств.


Ще не стихли під НКРЕКП вигуки мітингувальників, як нова неприємність. До комісії завітали слідчі Національного антикорупційного бюро з підозрою до членів НКРЕКП у злочинних домовленостях щодо затвердження славнозвісної формули «Роттердам+». НАБУ вважає, що використовується необґрунтована формула розрахунку вартості енергетичного вугілля, що дало змогу отримати надприбутки з виробництва та подальшого продажу електоенергії, а споживачі електроенергії безпідставно зазнали витрат на її придбанні.


Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик заперечує, що вугілля із зони АТО купується за формулою «Роттердам+». У методології НКРЕКП не існує інших формул обчислення ціни вугілля, ніж формула «Роттердам+», а генеральний прокурор Юрій Луценко — вкотре вже — погрожує розібратися...


Додамо, що й формула «Дюссельдорф+» у багатьох експертів викликає серйозні сумніви. От тільки чи є підстави українському споживачеві сподіватися на перерахунок — велике питання, бо наша влада поговорить-поговорить... і забуває. А платить хто? Споживач.


Підсумовував Віктор БОНДАР.