Близько півтори тисячі осіб потрапляють щорічно до Криворізької міської лікарні №2 з інсультами. І на те, щоб здійснити таким пацієнтам діагностику й визначитися з лікуванням — проводити невідкладний тромболізис або ж призначити курс у вигляді крапельниць і ліків, — в запасі в лікарів нерідко не більш як три години. Цей дорогоцінний час витрачався на перевезення пацієнтів за двадцять кілометрів — до найближчої лікарні, де було необхідне обладнання. Свого комп’ютерного томографа у «двійці» до останнього часу не було.

Відкритий на початку лютого кабінет комп’ютерної томографії дав змогу істотно розширити можливості лікарів у наданні якісної медичної допомоги жителям міста й п’яти прилеглих сільських районів. Томограф працюватиме цілодобово.

— Ми зможемо, не втрачаючи дорогоцінних хвилин, діагностувати не тільки гострі порушення мозкового кровообігу, а й різноманітні черепно-мозкові травми, пухлини й багато чого іншого, — розповів головний лікар закладу Олександр Клітній.

Щорічно у «двійці» обслуговують понад двадцять дві тисячі осіб і проводять близько десяти тисяч операцій. Фактично кожна четверта хірургічна операція в місті відбувається саме в цій лікарні. Торік у неврологічному відділенні пролікувалися майже півтори тисяч хворих, три чверті з яких мали гострі порушення мозкового кровообігу. Понад тисяча пацієнтів проходять за рік через нейрохірургічне відділення і близько восьмисот — через відділення політравми.

Поступово відбувається переоснащення технічного парку, обладнання. Торік установа отримала сучасний кольоровий УЗД-апарат і відеокомплекс, гастро- і колоноскопи. Тепер з’явився й томограф.

— У порятунку людини кожна секунда відіграє вирішальну роль. Це добре знають лікарі, які день у день борються за здоров’я й життя кожного свого пацієнта, — зазначив голова обласної держадміністрації Дмитро Колєсніков. — Відкриття кабінету томографії істотно полегшить роботу медикам і дасть змогу зберегти тисячі життів.

 

Дніпропетровська область.

Фото  прес-служби ОДА.

Голова ОДА Дмитро Колєсніков ознайомився з новим обладнанням.