Останні кілька тижнів позначилися стрімким зростанням цін на харчові продукти першої потреби. Особливо вражаюче зросла вартість м’яса й яєць. За кілограм свинини вже просять більше ста гривень. Відповідно поповзли догори й цифри на цінниках на ковбаси. Вартість курятини досягла європейських показників. Шкода тільки, зарплати у нас українські.


Загалом продукти, які раніше відносили до соціальних, здорожчали більше як на 70 процентів, інформує генеральний директор Української асоціації торгових мереж Олексій Дорошенко. М’ясо, за його інформацією, піднялося у ціні з початку року на 30—40 відсотків. «На кінець серпня кілограм свинини в середньому по Україні коштував 101,3 грн., сала — 51,3 грн., курячої тушки — 54 грн., а яловичини — 108,6 грн. Ціна на яйця встановилась на відмітці 16,8 грн.», — написав він днями на своїй сторінці у Фейсбуці. Станом на середину вересня ціни зросли ще більше. Найдешевші яйця у Києві — вже 17,5 грн.


Ситуація загрожує соціальним вибухом. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив про можливість знизити ціни на м’ясо. «Підкреслюю, що наше з вами завдання у 2018 році — почати нарощувати потужності нашого тваринницького комплексу, тваринництва в країні, птахівництва. Ми сьогодні є реально серйозним експортером. Наше завдання досягти — і я думаю, що ми в найближчі буквально тижні досягнемо — зниження ціни на м’ясопродукти в країні», — запевнив прем’єр, виступаючи минулого тижня у Верховній Раді. Однак експерти скептично поставилися до таких заяв.


«По курятині — це можливо. Відповідні заяви були з боку Президента, прем’єра, за справу взявся Антимонопольний комітет», — припустив у коментарі «Голосу України» Олексій Дорошенко. Проте, за його словами, Кабмін самостійно позбавив себе важелів впливу на ринок, скасувавши регулювання цін на соціальні продукти. Нагадаємо, таке рішення було ухвалене у червні, а набрало чинності 1 липня 2017 року. Тоді такий крок пояснили необхідністю «усунути зайвий адміністративний тиск на бізнес, зробити виробництво інвестиційно привабливим і надати можливість підприємцям швидше адаптуватися до кон’юнктури ринку». Ось вони й «адаптувалися».

Урядовцям, певне, залишається тільки нагадати деяким важковаговикам вітчизняного птахівництва про непомірні державні дотації, які отримали цьогоріч саме вони, й можливість віддати їх комусь іншому у році наступному.


Зовсім інша ситуація, на думку Олексія Дорошенка, із свининою та яловичиною. Знизити ціни переговорами з виробниками тут не вдасться. По цих двох позиціях, за його словами, ми імпортозалежні. Кількість власного поголів’я постійно знижується, бо селяни нарікають на збитковість його утримання. «Щоб знизити вартість яловичини, придбаної за кордоном, потрібно або курс долара опустити до, скажімо, 23—22 гривень. Реальний варіант? Мені здається — ні. Або різко знизити ціни на світовому ринку м’яса. Про такі коливання останнім часом я теж не чув», — пояснює Дорошенко. На запитання, чи виправить ситуацію створення вітчизняних господарств, експерт відповідає коротко: по яловичині віддачу отримаємо через 7 років, по свинині — через п’ять. «Але не факт, що вітчизняний виробник не захоче продавати свою продукцію за світовими цінами», — підсумував експерт.