Львів:

На 24-му Форумі видавців у Львові відбулася презентація повного зібрання творів Романа Іваничука. Наразі у видавництві «Фоліо» вийшли два томи, де є, зокрема, трилогія «Край битого шляху» (1962).

 

«Батько поставив собі в житті програму максимум — написати 20 історичних романів, хоч написав значно більше, — розповіла донька письменника Наталя Іваничук. — До 20-томного видання увійдуть усі твори, навіть ті, які він не любив».


Директор видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький повідомив, що бібліотека на площі Ринок, 9 у Львові носитиме ім’я Романа Іваничука. І перші два томи він передав у цю бібліотеку.


Цього року на форум приїхало 200 видавництв. Заплановано понад 900 заходів, які розділені на тематичні кластери. Любителі історії йшли в наукову бібліотеку Національного університету імені Івана Франка, кого цікавила освіта — у центр імені Митрополита Андрея Шептицького, а поціновувачі художнього слова — у театр імені Леся Курбаса чи в Перший театр.


Несподіваною новинкою форуму стала презентація антології прози, поезії та драми «Порода», до якої увійшли твори 60 авторів з Луганської та Донецької областей. Як розповів керівник проекту Станіслав Федорчук, українська література на сході розвивається, і про це свідчить унікальна антологія з творами чотирьох лауреатів Шевченківської премії.


Серед українських письменників на форумі побували Василь Шкляр, Оксана Забужко, Сергій Жадан, Юрій Винничук. Із зарубіжних — Карл-Маркус Гаус, Пітер Фогтдаль, Ян Вагнер.


Під час офіційного відкриття Форуму видавців міський голова Львова Андрій Садовий пообіцяв передбачити для молодих письменників 20 премій по 25 тисяч гривень.


Уперше цього року до організації Форуму видавців у Львові активно долучилася «Укрпошта», яка доправила всі вантажі, серед яких тонни книжок. Як розповів керівник Львівської дирекції «Укрпошти» Микола Ростов, це відповідальне для поштовиків завдання вони виконали з честю, бо сила художнього слова дуже багато важить у житті народу.