Що таке темна нічка в горах, добре знають гуцули та туристи. Але про це вже потроху забувають мешканці та гості чотирьох сіл Косівського району Івано-Франківщини. У селах Тюдів, Яворів, Рожнів та Черганівка успішно працюють сонячні електростанції (СЕС) та системи вуличного освітлення, що використовують енергію потужної зорі. Природні станції встановлено за кошти Європейського Союзу та ООН в рамках програми ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-ІІ».

 

 

Для села Тюдів, до прикладу, сонячна електростанція потужністю 1,92 кВт/год та реконструкція вуличного освітлення протяжністю три кілометри (37 стовпів) стала в понад 219 тисяч гривень. Левову частку — понад 153 тисячі, звісно, надали закордонні донори. До співфінансування долучилися й місцеві бюджети всіх рівнів та представники сільської громадської організації «Добробут Тюдова», які виступили ініціаторами та авторами мікропроекту. Тепер вироблена сонячною установкою електрична енергія подається на загальні лінії електропередач (ЛЕП) і наприкінці кожного місяця зараховується сільській раді за вуличне освітлення. Якщо електрики вироблено більше, ніж спожито (облік здійснюють за лічильниками), то надлишок сільська рада може використати на будь-яку установу, де вона є платником за світло відповідно до угоди з ПАТ «Прикарпаттяобленерго». Село Тюдів черпає енергію небесного світила вже два роки. І за цей час, як розповів заступник начальника управління економічного розвитку, торгівлі і туризму Косівської РДА Микола Никифоряк, зекономило і спрямувало на інші потреби 7 тисяч 258 гривень.

Так само із 2015 року безпечною для пішоходів та водіїв стала вулиця у високогірному селі Яворів (на знімку). До енергетичних змін громаду спонукало саме життя. Населений пункт простягається над швидкоплинною річкою Рибницею та узбіччями гір заввишки від 538 до 1059 метрів. Сільська дорога важка, зигзагоподібна. Сьогодні автономне освітлення на сонячних панелях встановлено не тільки в центрі села, на зупинках, біля дитячого садка, а й у найбільш проблемних місцях автошляху, де світла взагалі ніколи не було. Адже у високогір’ї й досі залишається проблемним проведення ліній електропередач, їх обслуговування, не кажучи вже про витрати на додаткові механізми і таке інше. Тож активісти села, яких об’єднує ГО «Гуцульська фундація», виграли конкурс мікропроектів «Інноваційні енергоефективні заходи вуличного освітлення в с. Яворів» і залучили на свою малу батьківщину понад 305 тисяч гривень. За ці кошти встановлено 21 вуличний ліхтар на залізобетонних опорах. До того ж громада не тільки має освітлені вулиці вночі, а й зекономила кошти місцевому обленерго, адже прокладання ЛЕП у цю місцину вартувало б десь до 60 тисяч гривень.

Три роки дякують сонцю і мешканці села Рожнів, зокрема вихованці дитячого садка із знаковою назвою «Сонечко». Члени сільської організації «Дбайливий господар» зініціювали участь у конкурсі й виграли сонячну установку потужністю 9,6 кВт/год, яка забезпечує безплатною електрикою дитячий заклад. Для реалізації проекту було проведено енергоаудит будівлі, отримано технічні умови та дозвіл від ПАТ «Прикарпаттяобленерго», пройдено всі експертизи та отримано декларацію для початку робіт. Сьогодні природна енергія також іде в загальну ЛЕП та обліковується. Вартість надлишку залишається в селі. На зекономлені кошти, а це понад 47 тисяч гривень, уже закуплено 70 лампочок типу LED (економія в зимовий час до 11 кВт/год) та придбано для «Сонечка» сучасну пральну машину.
На часткове заміщення електроспоживання перейшли й соціальні об’єкти села Черганівка. Його мешканці тільки звикають до енергетичних новацій, адже СЕС потужністю 
8 кВт/год і вартістю понад 446 тисяч гривень запустили в дію в поточному році. Зекономили поки що чотири тисячі гривень, але й їх сьогодні на дорозі не знайдеш.

Івано-Франківська область.
Фото користувача соцмереж Віктора СНІГУРА.