У всеукраїнському фестивалі чеських національних товариств, що відбувся на Вінниччині 16 вересня, взяли участь 14 художніх колективів з різних куточків держави.

 

 

Розташувалося святкове дійство на стадіоні села Миколаївка Козятинського району. Тут із півтисячі жителів понад сто є етнічними чехами (на знімку). Про історію переселення чехів можна дізнатися в музеї, розташованому в загальноосвітній школі. Перші переселенці прибули ще 1874 року — 108 чоловіків та 96 жінок. Через два роки царський уряд надав їм право купити землю. Відтоді вони компактно проживають у Миколаївці.
У перший рік незалежності України тут створили національно-культурне товариство «Голендерські чехи». Нині його очолює директор школи Лариса Лановик. Вона ж на факультативних заняттях навчає дітей чеської. Є тут фольклорний колектив «Студанка», українською — криничка. Його учасники — діти різного віку. Ансамбль — дипломант багатьох конкурсів і в Україні, і в Чехії, а 2000 року йому присвоєно звання «Чеського зразкового аматорського фольклорно-етнографічного колективу».

Дорослі зберігають рецепти страв чеської національної кухні. Деякими з них частували учасників фестивалю.
— Переїжджали чехи сюди тяжко, знаю про це від прабабусі, — каже літня жінка Анна Щепанкова. — Хотіли мати землю, бути господарями. У Чехії мало землі, вона не така родюча, як тут.
Чеську громаду прославив своїм талантом Вацлав Вацек, класик української літератури, який писав під псевдонімом Василь Земляк. Його найбільш відомий твір має назву «Лебедина зграя».
— Напередодні проведення фестивалю відбулося засідання ГО «Спілка чеської національної ради України», — розповів «Голосу України» Надзвичайний і Повноважний Посол Чехії Радек Матула. — На ньому згадувалося, зокрема, і про процес повернення етнічних чехів на прабатьківську землю.

На запитання журналіста, чи нема в дипломата претензій до мовної статті закону про освіту, той відповів, що етнічні чехи в Україні вивчають українську мову, а чеську опановують на факультативних заняттях у школах або товариствах. «Жодних претензій», — зазначив співрозмовник.
За словами голови ГО «Спілка чехів України» Людмили Мухіної, загалом у нашій державі нараховується 20 чеських товариств. «Як і в Миколаївці, так само в інших регіонах, де проживають чехи, між ними й українцями чи людьми інших національностей панують мир і злагода».
Організатори фестивалю — товариство чехів Миколаївки — отримали у подарунок від народного депутата України Петра Юрчишина сертифікат на придбання комп’ютерної техніки.

Фото автора.