Цьогорічний бюджет для Хмельницького буде хоча й напружений, але не критичний. Формували його, виходячи з таких реалій: мінімальна зарплата має зрости із 1218 до 1301 гривні, що потягне за собою додаткові видатки. Зате вдасться значно зекономити завдяки зменшенню тарифів на газ та теплопостачання, котрі мають бути на 20—27 відсотків меншими від теперішніх. І, звичайно, багато що залежатиме від того, скільки місто зможе зібрати податків та зборів.
З одного боку, на місцях радіють, що доведені плани хоч трохи — на 300 тисяч гривень, але менші від торішніх. Бо з тими справитись не вдалось, минулоріч місто не дотягнуло до планових показників майже 20 мільйонів гривень. Чи вдасться виправити ситуацію тепер, сказати важко. Але до критичної межі не дійде, бо дотація вирівнювання для обласного центру має зрости на 50 мільйонів гривень і сягнути 175 мільйонів. Загалом обсяг доходів бюджету на нинішній рік становитиме 1,1 мільярда гривень. Такою ж буде цифра загального обсягу видатків.
— Цьогорічний фінансовий документ відрізняється дещо більшими обсягами видатків у житлово-комунальному господарстві. Це стало можливим завдяки тому, що державний бюджет практично стовідсотково забезпечить видатки міської освіти та культури. А в результаті зможемо дозволити собі збільшити видатки на поточне утримання міста, — роз’яснила начальник міського фінансового управління Наталія Степанова.
На практиці це означає, що в обласному центрі зросте, зокрема, кількість двірників. І хоча до нормативного показника навряд чи вдасться дійти, проте їх число збільшиться. Прибиратимуть вони ретельніше, а сміття із дворів вивозитиметься частіше.
Важливим моментом є те, що 32 мільйони гривень планується витратити на капітальні ремонти міських доріг і ще 9 мільйонів — на поточні ремонти. А от на ремонт житла припаде не більше двох мільйонів гривень. Натомість місто хоче оновити набережну Південного Бугу, привокзальну площу, Меморіал Слави — місця, що є візитівками обласного центру.
— Ми визначили основні об’єкти, стосовно яких уже треба провести тендери, щоб у квітні розпочати ремонтні та будівельні роботи. А щодо тих, які можуть зачекати, через місяць ми ще будемо вносити уточнення до бюджету, — сказав міський голова Сергій Мельник.
До того ж міські депутати розраховують на підтримку обласного бюджету. Вони прийняли звернення до обласної ради з проханням виділити субвенцію на відшкодування компенсації за пільговий проїзд для міського підприємства «Електротранс». А ще — на придбання путівок для санаторно-курортного лікування пільговиків. Загалом це становитиме понад одинадцять мільйонів гривень. Ще попросили при розподілі обласного бюджету виділити дев’ять мільйонів гривень для міської дитячої лікарні, оскільки там більшість відділень виконують функцію обласних. Так, із 11,6 тисячі минулорічних пацієнтів 4,5 тисячі — мешканці різних населених пунктів області. Виділені кошти допоможуть зберегти ліжковий фонд медичного закладу.
Та чи погодяться в області на такі витрати, покаже сесія облради. Адже там враховуватимуться потреби і прохання не тільки хмельничан, а й усіх міст та районів регіону.
 
Хмельницький.