Хіба міг подумати гетьман війська запорозького, що хтось посеред ночі поцупить його одяг? Але саме так і сталось. І нехай це не реальний, а театральний герой, проте злодії утнули з ним дуже злий жарт.

 

На знімку: в історичному костюмі гетьман Мазепа залишився лише на афіші.


Фото надано автором.


Хмельницький монотеатр «Кут» уже давно став своєрідною візитівкою мистецького життя обласного центру. Його засновник, керівник, режисер, актор, народний артист України Володимир Смотритель уже багато років поспіль з успіхом не тільки презентує на сцені театру свої творчі роботи, а й проводить фестивалі, запрошує цікавих гостей та виконавців, пропагує різні жанри театрального мистецтва. Неодноразово гастролював і в інших містах, брав участь у багатьох мистецьких конкурсах. А до 25-літнього ювілею «Кута» вирішив показати серію вистав столичному глядачу. Афіша доволі насичена: п’ять днів — п’ять моноспектаклів. Причому щодня у новому театрі. Свої сцени хмельницькому актору надали театри імені Івана Франка та Лесі Українки, Молодий театр, Театр юного глядача на Липках і Київська академічна майстерня театрального мистецтва «Сузір’я».


Усі роботи, які Володимир Смотритель приготував для столичного глядача, — володарі Гран-прі міжнародних та всеукраїнських конкурсів. Тож дійство має бути яскравим і цікавим.


Невеличкий колектив уже був готовий вирушити у поїздку, як сталося непередбачуване: напередодні від’їзду обікрали автомобіль, у якому був весь театральний реквізит. Злодії виявилися «поціновувачами» музики і забрали з собою тарабан і гітару, з якою актор не розлучався багато років. Тепер він змушений терміново шукати нові інструменти.


Та найбільша втрата — костюми. Зловмисники не залишили жодного, а вони були справді унікальними. Так, для історичної драми «Мазепа» було пошито каптан, шаровари, накидку і шапку, котрі відповідають історичним зразкам. А акомпаніатор із однойменної вистави залишився без дорогого фрака, сорочки та лакових туфель... Усі костюми доволі дорогі. Але їх справжню цінність знає лише Володимир Смотритель. Адже тепер його сценічним героям просто нема в чому вийти до глядача. А от для тих, хто викрав наряди, вони не становлять жодної цінності. Бо навряд чи хтось зможе розгулювати, приміром, у сітці, яку було сплетено для вистави «Поет і кат». Саме таке вбрання одягав на себе середньовічний поет із цього спектаклю.


Зі всього театрального реманенту в автомобілі залишилися лише декорації. Очевидно, для них крадії не вигадали жодного застосування. Їх і відправили до Києва. Але для успішних гастролей цього замало.


До початку залишились лічені дні. Більшість квитків уже розпродано, і Володимир Смотритель таки має намір зіграти все те, що було заявлено в афішах, а у колективу театру ще залишається надія, що мистецтво розбудить душу і почуття крадіїв. Тому звернулися з проханням до тих, кому відома доля сценічного одягу, щоб його все-таки повернули артисту.

Хмельницький.