Вінниця: 

отримали на Вінниччині їх власники від орендарів. І це — лише станом на вересень. Усі ж розрахунки мають завершити до кінця 2017-го.


— На вересень минулого року за передані в оренду паї селяни отримали 670 мільйонів гривень, — повідомила «Голосу України» заступник керівника департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької ОДА Валентина Кирилюк. — Привертає увагу зростання виплат готівкою. Нині готівкові розрахунки становлять майже 70 відсотків, торік на цей час їх отримали менше половини. Замість натуральної оплати зерном чи іншою продукцією селяни тепер просять розраховуватися з ними грішми.


Загалом на Вінниччині передано в користування 437 тисяч земельних часток. За словами чиновниці, простежується чітка тенденція до зростання орендної плати. «Якщо раніше вона становила 3—4 відсотки від нормативно-грошової оцінки землі, то у нових договорах зазначаються цифри, які у деяких районах сягають 8—12 відсотків, — уточнює співрозмовниця. — Саме цим пояснюється збільшення загальної суми виплат за орендовані землі селян».