Глава парламенту Андрій Парубій запропонував навесні наступного року провести спільну конференцію відповідних комітетів Верховної Ради України та ПАЧЕС з питань економіки за тематикою «Чорне море і шовковий шлях».

 


Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час зустрічі з Генеральним секретарем Парламентської асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва Асафом Гаджиєвим (на знімку ліворуч) високо оцінив роботу міжнародної організації та нагадав, що цього року в Києві відбудеться 50-та ювілейна сесія Генеральної асамблеї ПАЧЕС.


Голова парламенту поінформував Генсека ПАЧЕС про реформи, що відбуваються в Україні, зокрема, в умовах російської агресії. Він нагадав, що агресивні дії Росії тривають; Росія у Криму розміщує озброєння, у тому числі ядерну зброю, що створює додаткову небезпеку в регіоні. «Україна докладає великих зусиль для забезпечення безпеки в регіоні, і це підтримує світове співтовариство, наша співпраця у цьому напрямку продовжується, — сказав він. — Сподіваємось, що санкції проти Росії будуть продовжені до повного відновлення територіальної цілісності нашої держави та відновлення незалежності окупованих територій. Це буде запорукою подальшого ефективного співробітництва у Чорноморському регіоні».


Своєю чергою, Асаф Гаджиєв зазначив, що цей рік є особливим для ПАЧЕС, оскільки виповнюється 25 років з дня створення організації. Він запропонував Україні підписати Декларацію про основний принцип незалежності та непорушності кордонів, ухвалену ПАЧЕС, під час проведення ювілейної сесії Генеральної асамблеї ПАЧЕС у листопаді цього року в Києві.


Підкреслюючи надзвичайну важливість діяльності організації у причорноморському регіоні, Генеральний секретар зауважив, що сесія дозволить проаналізувати недоліки роботи і шляхи для її вдосконалення, та висловив сподівання, що головування української делегації буде успішним. «Ми, як економічна організація, відіграємо важливу роль у регіоні та відображаємо інтереси всіх країн. І ми зацікавлені у створенні додаткових транспортних мереж, зокрема, залізничних ліній через територію України», — підкреслив він.


Голова українського парламенту зазначив, що порядок денний сесії Генеральної асамблеї є «важливим і дуже цікавим». За його словами, Причорноморський регіон знаходиться на перетині головних транспортних артерій, тому «необхідно активно розвивати співробітництво за всіма напрямами — як по лінії захід—схід, де воно більш активне, так і по лінії північ—південь». На переконання А. Парубія, до такої співпраці треба активно долучати не лише країни Причорномор’я, а й країни Балтії, скандинавські держави тощо.


Голова Верховної Ради також наголосив, що Україна зацікавлена в тому, аби «шовковий шлях» з Китаю проходив через територію України. У цьому контексті він запропонував навесні наступного року провести спільну конференцію відповідних комітетів Верховної Ради та ПАЧЕС з питань економіки за тематикою «Чорне море і шовковий шлях». Залучення до роботи такої конференції спікерів парламентів країн Причорномор’я, Балтії та інших зацікавлених у цьому країн дозволить серйозно просунути цей проект. Головна мета — визначити необхідні дії з боку парламентів, аби такі транспортні лінії запрацювали. Як приклад ефективності співпраці парламентів він розповів про створення додаткових чотирьох пунктів перетину на західному кордоні України після зустрічей з Маршалками Сейму та Сенату Польщі. «Спільне рішення дасть можливість виконати своє домашнє завдання», — додав він.

Довідково

26 лютого 1993 року Україна однією з перших серед країн Причорномор’я підписала Декларацію про створення ПАЧЕС. Відповідно до Регламенту ПАЧЕС головування в Асамблеї переходить раз на шість місяців за принципом ротації згідно з англійським алфавітом. Під час 49-го пленарного засідання Генасамблеї у Стамбулі, 6 липня 2017 року, Голова Верховної Ради А. Парубій прийняв головування у ПАЧЕС терміном на рік. Підсумком головування стане проведення 50-го пленарного засідання Генеральної асамблеї ПАЧЕС у Києві з 29 по 30 листопада цього року.


Прес-служба апарату Верховної Ради України.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.