У День міста депутати Чернігівської міської ради ухвалили рішення про підтримку народжуваності, тож буквально відсьогодні міська скарбниця платитиме родинам, в яких народиться перша дитина — 5 тисяч гривень, друга — 10 тисяч і третя — 20 тисяч гривень.

 

Також депутати ухвалили звернення до керівництва країни щодо недопущення зупинення реформи бюджетної децентралізації у 2018 році. Міський голова назвав ці два рішення найголовнішими на нинішній святковій сесії.


Щодо звернення, то чернігівські депутати зауважують: «Кабінетом Міністрів України 15 вересня 2017 року до Верховної Ради України подано проекти законів України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» та «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України». Проведений аналіз окремих положень зазначених вище законопроектів дає змогу стверджувати, що запропоновані зміни у фінансовому забезпеченні територіальних громад на 2018 рік підривають фінансову стабільність місцевих бюджетів та нівелюють усі досягнення бюджетної децентралізації, оскільки передбачають надмірне додаткове навантаження на місцеві бюджети».
Занепокоєння міських обранців викликає, скажімо, зменшення обсягу освітньої субвенції для навчальних закладів міста на 167 тисяч гривень. Незабезпеченість міського бюджету через видатки на оплату праці педагогічних працівників становитиме орієнтовно 70 мільйонів гривень.


«Слід зазначити, — пишуть депутати, — що для забезпечення мінімальної потреби закладів освіти, які фінансуються за рахунок освітньої субвенції, щороку додатково спрямовуються кошти міського бюджету, зокрема: у 2015 році — 23 163,4 тисячі гривень, у 2016-му — 30 315,3 тисячі гривень та у 2017-му, враховуючи, що всі видатки зазначених закладів, крім видатків на оплату праці педагогічних працівників, було перекладено на міський бюджет, — 174 038,9 тисячі гривень. 2018-й буде третім роком, як міський бюджет міста Чернігова за рахунок своїх власних доходів забезпечує фінансування професійно-технічних навчальних закладів міста Чернігова, які раніше утримувались за рахунок коштів Державного бюджету України. Проте передача профтехучилищ із державної до комунальної власності досі не врегульована».


Тривогу чернігівців викликає й те, що медична субвенція зменшується для міста на 22 відсотки. Обсяг медичної субвенції на 2018 рік у сумі 190 803,8 тисячі гривень для бюджету Чернігова є недостатнім навіть для забезпечення в повному обсязі заробітної плати працівникам лікувально-профілактичних закладів міста, які надають вторинну медичну допомогу.


«Водночас, — зауважують автори звернення, — обласним та районним бюджетам передано значний компенсаційний фінансовий ресурс у вигляді додаткової дотації на утримання закладів освіти та охорони здоров’я. Бюджетам міст обласного значення, в тому числі і міському бюджету міста Чернігова, жодного додаткового фінансового ресурсу не передбачено, що є несправедливим по відношенню до трьохсоттисячної громади міста Чернігова».


Законопроекти також передбачають перекладення забезпечення пільг населенню з оплати електроенергії, газу, тепло- і водопостачання, водовідведення, вивезення сміття на місцеві бюджети. У Чернігові така потреба на наступний рік становить понад 133 мільйони. Відповідно не фінансуватимуться важливі соціальні програми Чернігова.


Тому чернігівські депутати просять залишити попередню формулу освітньої субвенції, в повному обсязі забезпечити фінансуванням із державного бюджету первинну медичну допомогу, не допустити передачі на фінансування з місцевих бюджетів пільг населенню, виділити окрему субвенцію місцевим бюджетам на компенсацію за пільгове перевезення окремих категорій громадян.

Чернігів.