Минулої п’ятниці уряд затвердив проект бюджету на наступний рік. «Це перший бюджет, що перевищить один трильйон гривень», — заявив прем’єр Володимир Гройсман. За його словами, фактичне збільшення кошторису за рахунок зростання національної економіки становитиме 15%. Однак далеко не всі експерти поділяють запал та оптимізм керівника уряду.


Якщо ж поглянути на показники, що турбують сьогодні більшість співвітчизників — зарплата, пенсія, «комуналка», — то особливо й радіти нічому. Якщо мінімалка має зрости на 16,3% — аж до 3723 гривень, то на здешевлення комунальних тарифів, схоже, сподіватися не варто. Обіцянки ж чиновників про перегляд формул Дюссельдорф+ та Роттердам+ поки що так і залишаються лиш гучними заявами і можуть втішити пересічного українця тільки тим, що при найменшій у Європі зарплаті він — українець — примудряється оплачувати найвищу «комуналку» сумнівної якості та купувати найдорожчі ліки теж не найвищого ґатунку, претендуючи, хіба що, посісти чільне місце у книзі рекордів.


Поки Держбюджет-2018 розглядатиметься профільним комітетом парламенту, можемо бути певні, що тепер, після озвучення очікуваного курсу гривні на наступний рік, кожен підприємець уже закладає у розрахунки вартості своєї продукції і послуг долар за ціною понад 30 грн., бо бізнес не може очікувати, він мусить захищатися. А оплачуватимемо все це, звісно, ми з вами!


«Це стала політика, спрямована на знецінення гривні, — переконує екс-міністр економіки Володимир Лановий, — улітку курс був приблизно 25 гривень, тепер — приблизно 26, а наступного року чомусь... понад 29.

Економічних підстав для цього немає. Але олігархи, що вивозять з України сировину, зацікавлені у знеціненні національної валюти, адже тоді вивезення вигідніше... Втрачаємо через це ми — внутрішні споживачі, — гривневі доходи яких через девальвацію і далі знецінюватимуться.


Тим часом ціни на продовольчому ринку продовжують зростати. Так, за останні тижні подорожчали більше половини соціальних — найбільш затребуваних — продуктів. А Держстат спостерігає здешевлення гречки та більшості овочів: цибулі, моркви, картоплі, капусти. Відтепер середня ціна гречки — 23,2 грн. за кілограм, цибулі — 6,4 грн., моркви — 7,9 грн., картоплі — 6,5 грн., а капусти — 5,8 грн. за кілограм. Ціни на соціальний хліб, макаронні вироби, борошно пшеничне й олію соняшникову залишаються без змін.


Водночас ціни на м’ясо, вершкове масло та яйця поповзли вгору. Дорожчають: сало, яловичина й найдешевша варена ковбаса, вершкове масло, яйця. Сало сьогодні може коштувати 100 і 120 грн. за кілограм, яловичина з кісткою — від 110 грн., варена ковбаса — понад 70 грн., вершкове масло жирністю 72—73% — 148 грн. за кілограм, яйця 1—2 категорії — 18,5 грн. за 1 десяток.


А от пенсії у жовтні осучаснять будь-що! Навіть якщо Рада не проголосує вчасно. Осучаснення пенсій буде проведено згідно з попереднім графіком. Так, принаймні, запевнив віце-прем’єр Павло Розенко: «...Якщо Верховна Рада навіть у середині жовтня це рішення прийме, ми осучаснення проведемо з 1 жовтня». За словами віце-прем’єра, у Пенсійного фонду... є всі можливості провести перерахунок пенсій заднім числом.


Підсумовував Віктор БОНДАР.