Для задоволення запитів людства сьогодні вже потрібно 1,7 планети Земля. До 2030 року знадобляться вже дві, а до 2050-го — цілих три. Такі невтішні розрахунки екологів щодо щорічної межі допустимого використання ресурсів нашої планети. І цю межу люди постійно порушують. Так, 2017 року ця «точка неповернення» припала на 2 серпня. За дослідженнями науковців, у поточному році люди використали всі поновлювані за рік ресурси Землі на шість днів раніше, ніж 2016-го.


Ще більш чітко негативну тенденцію видно порівняно з 80-ми роками ХХ століття. Якщо в 1987-му «межа відновлення» припала на 19 грудня, то пізніше вона послідовно і страхітливо рухалася від кінця року до його середини.

Так, у 2011-му людство поглинуло всі поновлювані ресурси до 27 вересня. Цього року це відбулося до 2 серпня.


Такі дані дослідникам вдалося отримати завдяки методиці, яку застосовують вчені з Global Footprіnt Network в американському місті Окленд. Вона вимірює поновлювані ресурси планети і дає змогу точно розрахувати день у році, з якого Земля вже не в змозі відновити спожиті людиною ресурси, день, коли людство починає жити на планеті в кредит.


Тому екологи застерігають: планета — це не інтернет-магазин з нескінченними запасами товарів, супермаркет під назвою Земля спорожнів, і все, що ми споживемо цього року після 2 серпня, вкрадено у майбутніх поколінь.


Проблема пов’язана з тим, що людство споживає більше деревини, рослин, харчових продуктів, риби і всього іншого, ніж водойми, ліси і поля в змозі створити і відновити самостійно.


Одне слово, якщо людство не зупиниться, то до 2030 року знадобляться вже дві планети, до 2050 року — цілих три.


Згідно з підрахунками вчених, понад 80 відсотків населення планети проживає у країнах із несприятливою екологічною ситуацією. Причому емісія парникових газів становить більшу частину — до 60% — від загального негативного впливу на довкілля.


Якщо такі викиди вдасться скоротити хоча б наполовину, кажуть учені, то тоді зможемо посунути «межу відновлення» одразу на 3 місяці.


Свої дослідження і висновки фахівці адресують урядам усіх країн, проте і кожна людина може зробити щось для збереження і розумного використання ресурсів, які надає нам природа. А поки що лише спостерігаємо, як нашу планету дедалі частіше лихоманить від природних катаклізмів.