ЗАПОРІЖЖЯ:

З нагоди 155-річчя переселення болгар до Таврії Запорізьку область відвідала офіційна делегація Республіки Болгарія (на знімку) на чолі з Головою Народних Зборів Дімітром Главчевим. Зустріли поважних гостей представники обласної влади, народні депутати, почесний консул Болгарії у Запоріжжі Сергій Желєв, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Болгарії В’ячеслав Похвальський.

 


Нагадаємо, освоєння степів стало однією з яскравих сторінок історії болгарського народу. Протягом 1861—1862 років, рятуючись від поневолення Османської імперії, на північне узбережжя Азовського моря прибули понад 24 тисячі переселенців, які заснували 36 колоній. Нові жителі започаткували тютюнництво, стали розбивати сади та виноградники, зробили величезний внесок у розвиток аграрного сектору на півдні України, стверджує департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Запорізької ОДА.


В області проживає найбільша в країні болгарська громада, представники якої роблять значний внесок у соціально-економічний розвиток регіону. Після відвідин Запоріжжя гості завітали до багатокультурного Мелітополя, де на них уже чекали міський голова Сергій Мінько та керівники місцевих вишів. Під час зустрічі Дімітр Главчев зазначив, що Мелітополь є прикладом толерантного, мирного співіснування українців, болгар та десятків інших національностей, подякував обласній та міській владі за створення умов для вільного розвитку національної культури. Затим гості оглянули сучасний Центр надання адмінпослуг міськради та на знак українсько-болгарської дружби поклали квіти до пам’ятної стели на площі Слівен, названої на честь міста-побратима Мелітополя. Потім делегація вирушила до Приморська, де відбувся Собор болгар.


— Україна стала для вас справжньою другою Батьківщиною, де отримано всі можливості для суспільно-політичної реалізації та національного саморозвитку, — зазначив Дімітр Главчев, вітаючи зібрання, і наголосив, що рідна країна ніколи не забуває про своїх синів, підтримує культурні зв’язки і реалізує освітні програми.


Опісля урочистостей на гостей свята чекав концерт, на якому виступили до десяти колективів з усіх районів Запоріжжя. На святі частували смачними болгарськими стравами, знайомили з історією заселення краю.

Фото департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Запорізької ОДА.