На Херсонщині відбулось урочисте відкриття Трифонівської сонячної електростанції потужністю 10 МВт. За рік станція генеруватиме 11—12 мільйонів кВт/год «чистої» електроенергії, якої вистачить для забезпечення мешканців 15 навколишніх сіл, а це третина Великоолександрівського району.

Трифонівська сонячна електростанція.

Проект реалізовано за сприяння Херсонської ОДА. До будівництва станції долучився Укргазбанк, надавши еко-кредит на суму понад 7 мільйонів євро.
«Ще одну сонячну електростанцію успішно зведено і вона вже генерує «чисту» електроенергію для українських родин. Подія доводить, що бізнес та фінансові інституції активізувалися в цій сфері. Цьому сприяли законодавчі зміни: вдосконалений «зелений» тариф, ліквідована «місцева складова», запроваджені довгострокові договори на «чисту» електроенергію», — повідомив директор Департаменту відновлюваних джерел енергії Держенергоефективності Юрій Шафаренко на відкритті станції.
Додамо, що завдяки змінам в регуляторному полі впродовж останніх двох років розвиток відновлюваної енергетики пожвавився. Так, минулого року введено 121 МВт потужностей, що генерують «чисту» електроенергію. Це в чотири рази більше, ніж у 2015 році. За сім місяців нинішнього року введено вже 166,1 МВт, що більше, ніж за весь минулий рік. Цікаво, що з них 155,6 МВт — об’єкти сонячної енергетики.
Трифонівську сонячну електростанцію зведено в рекордні терміни — за п’ять місяців. Станція складається із 37 тисяч сонячних панелей китайської компанії JA Solar. Решту обладнання, крім панелей та інверторів, вироблено в Україні.

За інформацією,
наданою управлінням комунікації та зв’язків із громадськістю Держенергоефективності України.