Мешканці з евакуйованих населених пунктів, прилеглих до території арсеналу боєприпасів у райцентрі Калинівка, де сталася надзвичайна подія, повернулися до своїх домівок. Частина — зі сльозами на очах.

Такі боєприпаси піротехніки виявили на обійстях у селі Павлівка Калинівського району.

Фото зі сторінки Держслужби з надзвичайних ситуацій.

— Сім будинків, зруйнованих прямим влученням снарядів або їхніх уламків, буде відновлено за кошти держави, — зазначив перший заступник голови Вінницької облдержадміністрації, керівник робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації Андрій Гижко.
Про це він сказав на сесії Вінницької облради 28 вересня, на якій депутати обговорювали питання про надзвичайну подію, що сталася на території краю. За словами посадовця, допомогу на відновлення частково пошкоджених будинків отримають усі постраждалі. Підставою для виділення коштів або надання будівельних матеріалів стануть акти обстеження домоволодінь. Посадовець нагадав, що оформлення таких документів входить до повноважень районної та обласної комісій з надзвичайних ситуацій. «В Україні працюють всього два заводи з виготовлення шиферу, — уточнив Андрій Гижко. — Викуповуємо продукцію безпосередньо на цих підприємствах. Надійшла допомога з Харкова, перед тим про це інформували з Харківської облдержадміністрації. Будівельні матеріали доставлять сусіди з Житомирської області. Майданчик для прийняття будматеріалів створили на території машинобудівного заводу в Калинівці. Там є кран-балка, транспорт, склади для зберігання, охорона. Визначилися з місцем прийому харчових продуктів та речей, воно також — у райцентрі. Відкрили рахунок для надання благодійної допомоги, реквізити якого є на сайті ОДА, де накопичуватимуться відповідні ресурси».
У село Павлівка — цей населений пункт зазнав найбільших руйнувань — доставили допомогу з Бершадського району Вінниччини. Як повідомив «Голосу України» голова Бершадської районної ради Михайло Бурлака, небайдужі мешканці району зібрали допомогу на загальну суму понад 50 тисяч гривень. У село завезли харчові продукти, теплі речі (одяг та ковдри), ліки, дитяче харчування, миючі засоби, бутильовану воду.
На сесії Вінницької міськради у п’ятницю, 29 вересня, прийнято рішення виділити п’ять мільйонів гривень на допомогу постраждалим від вибуху на складах арсеналу боєприпасів.
Активно допомагають мешканцям волонтери. Один із пунктів допомоги створено у Вінниці навпроти центрального автовокзалу. Під час нашої розмови з активістом Анатолієм Банахом на пункт завезли 300 буханців хліба. «Їх передамо в Калинівку, там на машинобудівному заводі організовано харчування для місцевих жителів, — каже співрозмовник. — За нашою інформацією, харчуються приблизно три тисячі містян. Магазини закриті, придбати продукти ніде». Пан Анатолій каже, що забезпечили харчовими продуктами частину ліквідаторів надзвичайної ситуації, які працюють за межами населених пунктів.
Волонтери допомагають не тільки людям. У населених пунктах, звідки евакуювали людей, залишилися домашні тварини. Багато з них скалічені, контужені. Вцілілі потребують харчування. Вразив пост на сторінці в соцмережі волонтерки Таїси Левченко. «Друзі, за сьогоднішній вечір ви зібрали на порятунок тварин 47 тисяч 880 гривень! У мене нема слів, я не знаю, що сказати. Велике-велике спасибі кожному з вас!..» Далі йдеться, що загалом небайдужі надали допомогу захисникам тварин на суму 50 тисяч дві гривні. Волонтери пишуть, що завезли сухий корм у село Сальник. Підгодовують собак і котів на вулицях Калинівки. Повідомляють, що на допомогу тваринам готові виїхати волонтери зі столиці. Згодні допомогти у лікуванні тварин деякі приватні клініки.
Якщо раніше волонтери скаржилися на те, що на блокпостах поліцейські не пропускають їх до населених пунктів, то 28 вересня після обіду відновлено рух транспорту на трасі Вінниця — Київ, що пролягає через Калинівку. Того ж дня, до вечора, всі евакуйовані повернулися до своїх домівок. Піротехніки завершили обстеження території в радіусі 5-кілометрової зони ураження боєприпасами і надали дозвіл людям заїхати у свої населені пункти. Відновлено також рух потягів через станцію Калинівка. А ось заборона на польоти літаків у радіусі 50 кілометрів від місця трагедії діятиме до 1 жовтня. Нагадаємо, загалом у ніч трагедії на арсеналі боєприпасів було евакуйовано понад 30 тисяч осіб із шести населених пунктів, зокрема, частково з райцентру Калинівка. На щастя, загиблих немає. Двоє постраждали від вибухової хвилі. Вони перебувають у лікарні.

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.

Адреса для надання допомоги постраждалим від вибухів на арсеналі в Калинівці:
Рахунок: 31514931700001
Банк: ГУДКСУ у Вінницькій області
МФО: 802015
ОКПО: 37979858
Отримувач: ГУК у Вінницькій обл./Він. обл./50110000
КЕКД: 50110000
Назва: Цільові фонди, утворені Верховною Радою Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування та місцевими органами виконавчої влади.
Призначення: Ліквідація наслідків та проведення евакуаційних заходів у зв’язку з пожежею та вибухами на 48-му арсеналі боєприпасів в/ч   А-1119 Збройних Сил України (Калинівський район Вінницької області)

 

Поправка

У газеті «Голос України» за 28.09.2017 року № 180 на 6-й сторінці (стаття «Вибухова хвиля під грифом «диверсія») допущено помилку. А саме: військовою прокуратурою Центрального регіону України (а не Західного!) внесено відомості до ЄРДР за фактом вчинення диверсії у Вінницькій області.

Прес-служба військової прокуратури
Центрального регіону України.